Hlavní obsah

Bin Ládin a šéf Tálibánu mulla Umar byli v těsném kontaktu

Novinky,

Zlikvidovaný šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin byl do konce života v těsném kontaktu s duchovním vůdcem afghánského Tálibánu mullou Umarem. Probírali spolu společné operace proti silám NATO. Plyne to z dokumentů objevených v bin Ládinově domě v pákistánském Abbottabádu, napsal list Guardian.

Foto: Reuters

Bývalý vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin

Článek

Komunikace probíhala mezi bin Ládinen, dvojkou Al-Káidy Ajmánem Zavahrím a mullou Umarem, který zřejmě od pádu vlády Tálibánu v Afghánistánu žije v sousedním Pákistánu.

Z nalezených dokumentů o diskusích plyne, že všichni zaujímali velmi podobná stanoviska a mezi šéfy Al-Káidy a mullou Umarem byla zřetelná ideologická konvergence.

Zatímco některé dokumenty se týkaly několik let staré komunikace, poslední proběhla jen pár týdnů před americkou razií, při níž byl bin Ládin zabit.

„Nedívali se na vše stejnýma očima, ale je jasné, že se chápali, že měli zájem o spolupráci (při útocích proti NATO, afghánské vládě a pákistánským cílům),“ uvedl zdroj obeznámený s dokumenty a varoval: „Z těch, kdo se účastnili komunikace, jsou dva stále živí a není důvod si myslet, že v posledním roce nějak změnili své názory."

Nebezpečí vlády Tálibánu

Obsah jednání podle něj snižuje naději na dosažení míru v Afghánistánu, protože z nich plyne, že Tálibán by opět mohl poskytnout útočiště Al-Káidě nebo podobně smýšlejícím skupinám. Tálibán nelze nahlížet čistě jako hnutí, které se zajímá pouze o dění v Afghánistánu.

Je to ale otázka budoucího vývoje. Podle expertů Tálibán není jednotný. Zatímco Umar si vybudoval silné vztahy s bin Ládinem a Zavahrím, další vysocí představitelé hnutí vnímali bližší spolupráci s Al-Káidou jako problematickou.

Podle západních zpravodajských služeb je nyní v Afghánistánu asi 100 bojovníků Al-Káidy.

Vazby na nigerijskou sektu

Dokumenty také ale ukazují, jak široká byla komunikace se spřízněnými skupinami, ať přímá, nebo zprostředkovaná. Bin Ládin byl v kontaktu s nigerijskou radikální muslimskou skupinou Boko Haram i dalšími skupinami.

Boko Haram byla v kontaktu s Al-Káidou během posledních osmnácti měsíců, potvrdil Guardianu vysoký představitel sekty. Od loňských vánoc přitom provedla sekta sérii útoků v Nigérii zejména proti křesťanským kostelům. [celá zpráva]

V neděli se oběťmi sektářského násilí stalo v Nigérii nejméně 19 lidí. Patnáct křesťanů postříleli na mši ve městě Kano.Útočníci na motorkách do modlitebny nejprve hodili malé bomby, a pak se je postříleli. Další čtyři byli zabiti na mši ve městě Maiduguri.

Reklama

Výběr článků

Načítám