Hlavní obsah

Bílá nadílka na Sahaře. V poušti sněžilo po skoro čtyřiceti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajn Sefra

V Česku potažmo Evropě si lidé mohou o bílých Vánocích nechat zdát, nikoliv tak ale na Sahaře, kterou po téměř čtyřech dekádách zahalila sněhová pokrývka. Amatérský fotograf Karim Bouchetata pořídil snímky sněhu na rudém písku pouště u alžírského města Ajn Sefra, které patřívá k nejrozpálenějším místům planety.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Sahara

Článek

„Všichni jsme byli sněžením v poušti ohromeni. Je to tak ojedinělé. Bylo úžasné, jak se sníh usazoval na písek, pořídil jsem sadu skvělých fotek,“ cituje deník The Independent fotografa Bouchetatu.

Poslední sněhovou nadílku Ajn Sefra, které se nachází v severním koutu Sahary, zažilo 19. prosince 1979. Půlhodinová sněhová bouře tehdy ve městě zcela zastavila dopravu. Není proto divu, že si lidé neobvyklou kombinaci slunečním žárem spalovaného rudého písku a sněhu fotí.

Město Ajn Sefra bylo založeno v roce 1881, kdy na jeho místě vznikla francouzská pevnost. Přezdívá se mu „brána do pouště“ a průměrné letní teploty přesahující sedmatřicet stupňů tomu odpovídají.

S příchodem zimních měsíců se ale počasí na Sahaře radikálně mění. Ochlazuje se a teploty zejména v noci rychle padají pod bod mrazu. V prosinci není výjimkou, že klesnou až k minus deseti stupňům Celsia. Denní prosincové teploty se pohybují v rozmezí 5-15 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám