Hlavní obsah

Bez vás bychom z přestřelky nevyvázli, děkuje Čechům americký poručík

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstraňování výbušných systémů podél cest a přestřelky se stávají každodenním chlebem českých vojáků v Afghánistánu. Oproti minulým měsícům odpor Tálibánu a dalších povstalců v letošním létě zesílil a koaliční vojska hlásí stále více ztrát a zraněných, Čechy nevyjímaje. Každý návrat z patroly v nebezpečné zóně je malým zázrakem.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Základna Shank , kde jsou čeští vojáci

Článek

Nejinak tomu bylo i 4. července v Logaru, kdy čeští příslušníci vyrazili s americkou jednotkou ze základny Shank na patrolu do nebezpečného distriktu Chark. Jejich úkolem bylo prozkoumat cestu, aby do okrsku mohli bez problému vyrazit další vojáci.

Již několik kilometrů od základny je čekala první práce. Pozorovatel si u cesty všiml antény nástražného výbušného systému, který by zřejmě na obrněncích neudělal větší škody, ale mohl by přilákat povstalce. Poté, co pyrotechnici nástrahu zneškodnili, mohla kolona pokračovat.

Na místě malé kontrolní základny, kterou nedávno vybudovali Afghánci pod vedením českých inženýrů z rekonstrukčního týmu, část vojáků vystoupila z vozů a pokračovala podél cesty pěšky. Toho využili povstalci a spustili palbu.

„Viděli jsme záblesky, slyšeli jsme, z jakého směru je vedena palba, neměli jsme však pozitivní kontakt s nepřítelem,“ uvedl rotmistr Libor K. Vojáci vyrazili zpět k autům a zároveň opětovali palbu do míst, odkud střelba vycházela. Přestože se kulky začaly na vojáky snášet z více stran, podařilo se jim dostat ke koloně aut.

Zraněni americký voják a americký pes 

Během přestřelky došlo ke zranění amerického psa (v americké armádě mají psi vojenskou hodnost), který pomáhal vyhledávat výbušniny. Na jiném místě povstalci zaútočili na cisternu s vodou a americké obrněnce. Při přestřelce byl zraněn americký voják. Nakonec se americkým a českým vojákům podařilo útok odrazit a pro zraněného vojáka a psa mohl přiletět vrtulník.

Podle velitele americké jednotky poručíka Jona L. Trumpa byla pomoc českých vojáků zásadní. „ Ráno 4. července vaši muži vykonali na bojišti něco skvělého a úžasného. Útok nepřítele byl tak intenzivní, že bez jejich podpory bychom to nebyli schopni zvládnout,“ napsal českému velení v Logaru poručík.

Kapitánka Lada Kovářová ve zprávě, v které o přestřelce informovala, uvedla, že americký voják i jeho čtyřnohý kolega budou brzo v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám