Hlavní obsah

V New Yorku zadrželi dva Barmánce, chtěli zlikvidovat velvyslance při OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V USA byli zadrženi dva Barmánci kvůli spiknutí, jehož cílem bylo odstranit barmského velvyslance při OSN Kyaw Moe Tuna, protože tvrdě kritizoval vojenský puč ve své vlasti. Junta ho vyhodila, ale on zůstal ve funkci. Plán zřejmě připravil Thajec, který dodával zbraně do Barmy.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Barmský velvyslanec při OSN Kyaw Moe Tun

Článek

„Phyo Hein Htut a Ye Hein Zaw se spikli, aby zranili nebo zabili velvyslance Barmy při OSN při plánovaném útoku na zahraničního představitele na americké půdě,“ uvedla americká prokurátorka Audrey Straussová.

Do zásahu akce byl zapojen i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Úřadující zástupkyně šéfa FBI Jacqueline Maguireová dodala ve sdělení amerického ministerstva spravedlnosti: „Když jsme dostali informaci o hrozbě pro velvyslance Barmy při Spojených národech, byl klíčový čas.“ Poděkovala všem složkám zapojeným do zásahu za to, že rychle vystopovaly oba muže, než stačili někomu ublížit. Dodala, že oba budou čelit důsledkům svých činů, protože americké zákony platí pro všechny lidi na americké půdě.

Podle vyšetřovatelů dvacetiletý Ye Zaw převedl koncem července ve dvou sumách 4000 dolarů na účet osmadvacetiletého Phyo  Htuta jako zálohu na plánovaný útok. Phyo Htut slíbil najmout zabijáky, kteří velvyslance zlikvidují, nebo zraní.

Při odposlechnutém hovoru Phyo Htut řekl, že útočníci budou potřebovat ještě tisíc dolarů, aby skoncovali s vyslancem v okrese Westchester. Ye Zaw s tím souhlasil a řekl, že zkusí sehnat další peníze. Ty měly být podle Phyo Htuta vyplaceny po akci.

Za akcí stal prodejce zbraní z Thajska 

Ye Zaw sloužil jako spojka.Přiznal, že přeposílal peníze Phyo Htutovi  a dalším lidem a tak zabukoval letenky pro dva další lidi. Vše dělal na přání prodejce zbraní z Thajska,  který dodával výzbroj barmské armádě

Phyo Htut vypověděl, že jeho původně oslovil prodejce zbraní z Thajska, který mu slíbil, že pro něj získá peníze, když sežene zabijáky. Ti měli velvyslance zranit. Když by ani poté nedostoupil, měla se podle Thajce naaranžovat dopravní nehoda, při které by velvyslanec zahynul. Thajský obchodník taky zařídil letenky do USA pro další dva lidi, kteří zřejmě měli s akcí pomáhat- .

Proti Phyo Htutovi vypovídal i dobrovolný ochrance mise Barmy při OSN, který uvedl, že mu Phyo Htut řekl o plánu zajmout zabijáka nebo ho zabít. Oběma hrozí až pět let vězení.

Junta se k případu nevyjádřila.

OSN vyzvala k embargu na dodávky zbraní do Barmy

Svět

V Barmě, známé i jako Myanmar, se 1. února při puči chopila moci vojenská junta a zabránila nově zvolenému parlamentu, v němž vojáci oslabili, zahájit práci. Puč vedl k masovým protestům, při nichž byly stovky lidí zabity.

Reklama

Výběr článků

Načítám