Hlavní obsah

Barmské disidentce Su Ťij hrozí další vězení

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Soudní proces s představitelkou barmské opozice a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij (63) začal v pondělí s vyloučením veřejnosti ve věznici v hlavním městě Rangúnu. Žaloba ji viní z porušení pravidel domácího vězení, za což jí hrozí dalších pět let izolace.

Článek

Před dvěma týdny ji bez vědomí úřadů v jejím bydlišti navštívil z dosud nejasných důvodů Američan John Yettaw. Přeplaval k ní přes jezero, na jehož břehu její dům stojí.

Yettaw strávil v domě dva dny, přestože ho Su Ťij údajně vyzvala, aby jej opustil. Po dvou dnech ho při odchodu stejnou cestou barmská vojenská junta zatkla. Byl obviněn ze vstupu do zakázané zóny a z porušení imigračních zákonů.

Komentátoři soudí, že proces je jen záminkou k tomu, aby barmský vojenský režim mohl Su Ťij prodloužit domácí vězení tak, aby trvalo i během voleb ohlášených na příští rok. Dosavadní trest by jí totiž příští týden vypršel. Za posledních 19 let strávila ve vězení nebo v domácí izolaci celkem 13 let.

Zatím není jasné, jak dlouho proces potrvá. Hovoří se o několika dnech až týdnech. Obžaloba chce vyslechnout na 22 svědků, kteří by měli podpořit její tvrzení. V pondělí v poledne byl proces odročen na úterý. Spolu se Su Ťij jsou souzeny její dvě pomocnice v domácnosti a také Yettaw.

Na proces se pokoušeli dostat diplomaté několika západních zemí, avšak policisté jim to neumožnili. Bezpečnostní síly zřídily kolem věznice zátarasy, u nichž se shromáždilo několik desítek stoupenců Su Ťij.

EU zvažuje přísnější sankce

Evropská unie mezitím vyjádřila připravenost jednat o případném zpřísnění sankcí vůči barmskému vojenskému režimu, který je u moci od roku 1962. V pondělí to potvrdil český ministr zahraničí Jan Kohout při příjezdu na schůzku šéfů diplomacií sedmadvacítky v Bruselu.

„Nejdřív přijde výzva barmským úřadům, aby Su Ťij propustily. Už v dubnu jsme prodloužili restriktivní opatření, takže nyní uvidíme, jaká bude diskuse a ochota členských států (sankce zpřísnit). Jsme připraveni pohnout se kupředu,“ řekl Kohout.

V pátek prodloužily sankce vůči Barmě USA. Opatření zahrnují zákaz amerických investic v této zemi a také dovozu barmských výrobků do USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská disidentka Su Ťij je ve vězení

Barmskou nositelku Nobelovy ceny za mír Su Ťij převezli z domácího vězení do věznice. Hrozí jí další obvinění, protože ji v domácím vězení navštívil bez vědomí...

Výběr článků

Načítám