Hlavní obsah

Barmská disidentka Su Ťij je ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Barmskou nositelku Nobelovy ceny za mír Su Ťij převezli z domácího vězení do věznice. Hrozí jí další obvinění, protože ji v domácím vězení navštívil bez vědomí úřadu Američan John Yettaw, který přeplaval jezero za domem. V noci na čtvrtek oznámil mluvčí barmské opoziční Národní ligy pro demokracii, v jejímž čele Su Ťij stojí, že stane před soudem 18. května. Obviněna byla z porušení nařízení o domácím vězení.

Článek

Právník nositelky Nobelovy ceny sdělil, že disidentka byla obviněna z porušení nařízení o domácím vězení. To se čekalo. „Myslíme si, že bude obviněna podle článku 22 na ochranu státu,“ oznámil mluvčí ligy Njan Win. Dodal, že obhajoba Su Ťij bude postavena na tom, že nařízení neporušila, když ji navštívil Yettaw, který přeplaval jezero, na jehož břehu dům stojí. Yettaw strávil v domě dva dny. Přišel nezván. Barmská junta jej zatkla, když dům opouštěl. [celá zpráva]

Američan byl už obviněn, uvedl jeho právník. Porušil nařízení o bezpečnosti, neboť dům je podle barmských zákonů o domácím vězení vyhlášen zónou se zakázaným vstupem, a imigrační zákony. Vláda však jeho obvinění zatím oficiálně nepotvrdila.

Liga se obává, že po formálním obvinění se už disidentka nevrátí do domácího vězení a zůstane ve věznici Insein. Spolu s ní dovezli další dvě ženy, které s ní žijí v domě.

Su Ťij má zdravotní potíže

Opozice se obává o zdraví disidentky. Barmská junta nezaručila, že doktora pustí k Su Ťij i v dalších dnech. Lékař navštívil třiašedesátiletou disidentku minulý pátek, kdy se snažil zavodnit její organismus a podal jí léky na nízký tlak.

Su Ťij, která dostala před 18 lety Nobelovu cenu za mír, z minulých 19 let strávila víc než 13 v domácím vězení. Naposled byla zatčena v květnu 2003 po střetech příznivců opozice s vládními pořádkovými silami. Loni jí bylo domácí vězení prodlouženo o další rok, což podle právníků nelegální i podle zákonů vydaných juntou.

Barmská Národní liga pro demokracii

je jako jedna z nejpopulárnějších politických stran v Barmě největším soupeřem vojenské vlády. Za svůj hlavní úkol považuje boj za demokratickou vládu. Ve volbách v roce 1990 sice přesvědčivě zvítězila, ale vojenská vláda výsledky neuznala. Junta pozatýkala stovky opozičních aktivistů a s propouštěním začala až po zahájení tajných vyjednávání s vedením ligy s cílem alespoň částečně uvolnit politické poměry v zemi.

Barmská junta, která je u moci od roku 1962, ji řadí mezi osoby ohrožující veřejný pořádek a vězení jí prodlužuje. O propuštění Su Ťij usilují lidé na celém světě, včetně bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám