Hlavní obsah

Auto vjelo do davu příznivců vítěze prezidentských voleb v Libérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auto v pondělí v noci najelo do davu příznivců Josepha Boakaie, který byl jen o několik hodin dříve prohlášen za vítěze prezidentských voleb v Libérii. Mluvčí Boakaiovy strany hovoří nejméně o deseti mrtvých, policie o 16 raněných, uvedla v úterý agentura AFP.

Foto: Carielle Doe, Reuters

Vítěz liberijských prezidentských voleb Joseph Boakai

Článek

„Ve chvíli, kdy spolu hovoříme, je mrtvých deset,“ řekl AFP mluvčí Boakaiovy strany Mohammed Ali. Řidič, který je na útěku, podle něj do davu nejspíše najel úmyslně.

Melvin Sacko z liberijské policie v telefonátu uvedl, že auto vjelo do davu a začalo hořet. Neupřesnil, kolik lidí celkem přišlo k úhoně, ale uvedl, že nejméně 16 lidí, 12 mužů a čtyři ženy, bylo odvezeno do jedné nemocnice a policie se snaží zjistit, zda další ranění nejsou v jiných zdravotnických zařízeních.

Záběry na sociálních sítích podle AFP zachycují mnoho zakrvácených lidí ležících na zemi, z nichž někteří jsou ošetřováni, zatímco další se nehýbou.

Boakaiovi přívrženci slavili vítězství před sídlem opoziční strany v centru Monrovie, když automobil zaparkovaný nedaleko odtud nejprve blikl světly, pak je zhasl a vjel do davu, vylíčil mluvčí Ali s odvoláním na očité svědky. „Nevíme, kdo to udělal, ale nemyslíme si, že auto mělo závadu či mu selhaly brzdy,“ řekl.

Zástupce policie prohlásil, že probíhá vyšetřování. „Nevíme, kam se poděl řidič,“ dodal Sacko.

Opoziční lídr Joseph Boakai (78) ve druhém kole hlasování těsně porazil stávající hlavu státu George Weaha (57), oznámila v pondělí volební komise po sečtení všech odevzdaných hlasů. Volby tak skončily ještě těsnějším výsledkem, než uváděly předběžné údaje ze sobotního rána. Weah ve světle předběžných výsledků uznal svou porážku už v pátek večer a svému soupeři pogratuloval k vítězství.

Bývalý špičkový fotbalista Weah a Boakai se spolu ve druhém kole utkali už při posledních volbách v roce 2017. Tehdy jasně uspěl Weah, kterému se dostalo výrazné podpory 61,5 procenta voličů.

Piráti přepadli loď u Guinejského zálivu. Několik členů posádky se pohřešuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám