Hlavní obsah

Australští konzervativci prohráli po 11 letech volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Opoziční Australská labouristická strana (ALP) Kevina Rudda podle předběžných výsledků s přehledem zvítězila v parlamentních volbách v Austrálii. Končí tak jedenáctiletá vláda konzervativní koalice dosavadního premiéra Johna Howarda.

Článek

"Na základě výsledků bude labouristická strana vyzvána ke zformování vlády," prohlásila v televizi ABC druhá nejvyšší představitelka ALP Julia Gillardová.

Podle oficiálních dílčích výsledků oznámených volební komisí si Ruddovi labouristé připisují 53 procent hlasů, zatímco Howardovi konzervativci pouze 47 procent. Zatím je sečteno 75 procent hlasů. Agentura AP s odvoláním na analýzu rozhlasové stanice Australian Broadcasting uvedla, že labouristé by měli ve stopadesátičlenné dolní komoře parlamentu získat pohodlnou většinu 80 hlasů.

Howard uvedl, že již Ruddovi telefonicky "popřál k výraznému vítězství". Rudd poznamenal, že země "se podívala do budoucna" a slíbil, že bude premiérem "všech Australanů".

Irák a emise

Z předběžných výsledků rovněž vyplývá, že Howard, který se ucházel o post ministerského předsedy již popáté, byl zřejmě poražen ve svém okrsku Bennelong nedaleko Sydney. Pokud se toto potvrdí, stane se teprve druhým premiérem ve 106leté historii australské federální vlády, kterého voliči zbaví funkce v parlamentu, uvedla agentura AP.

Howard do boje vytáhl zejména s ekonomickými úspěchy své vlády a slibem snížení daní, jeho soupeř jako svou prioritu stanovil stažení australských vojáků z Iráku a boj proti globálnímu oteplování.

Austrálie produkuje nejvíce skleníkových plynů na hlavu na světě. Rudd se staví za podepsání Kjótského protokolu o snižování emisí, na rozdíl od Howarda, který (spolu s USA) odmítá protokol podepsat s tvrzením, že dramatické škrty v emisích oxidu uhličitého by poškodily australskou ekonomiku a vedly ke ztrátě pracovních míst.

Účast ve volbách je v Austrálii povinná. Lidé, kteří si nevyberou ani jednu stranu, vhodí do urny bílý lístek. Všichni nad 18 let musejí k urnám, jinak platí pokutu. Z celkem asi 21 miliónů Australanů jich volilo víc než 13,5 miliónu. Konečné výsledky by měly být známy ještě nejpozději v neděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám