Hlavní obsah

Austrálie vytáhla proti scientologům, své členy vydírali, bili a věznili

Novinky, BBC,
Canberra

Austrálie zvažuje, že bude vyšetřovat scientologickou církev, uvedl ve středu premiér Kevin Rudd. Usiluje o to senátor Nick Xenofon. Důvodem jsou dopisy bývalých členů této církve, kteří v nich píšou, že byli vydíráni, nuceni k potratům a dokonce vězněni.

Foto: Profimedia.cz

Znak Scientologické církve

Článek

„Scientologové nejsou náboženskou organizací, je to zločinecká organizace, která to skrývá za takzvanou vírou," řekl Xenofon a dodal: „Z mého pohledu má tato organizace dvě tváře. Je tu veřejná tvář, která nabízí vedení a podporu těm, kdož ji následují. Je tu ale také soukromá tvář, kdy organizace zneužívá ty, kdož ji následují a krutě cílí na své kritiky. Vypadá to, jako by ji hnala paranoia.“

„Dopisy, které jsem dostal, napsali bývalí členové v Austrálii. Obsahují rozsáhlá obvinění ze zločinů a zneužívání, které jsou vskutku šokující,“ vedl Xenofon. Dodal, že dostal sedm dopisů a píše se v nich o násilném věznění, vynucených potratech, fyzickém násilí a vydírání.

Scientologové obvinění bagatelizují

Scientologové, kteří čelí velkému tlaku v Evropě, ve Francii je odsoudili za podvody, zatímco v USA působí bez potíží, obvinění odmítli. Podle nich je to obvyklý způsob, jakým rozvedení mluví o svých bývalých partnerech. Vedou „propagandistickou kampaň, která by slušela totalitnímu režimu, a ne Austrálii, která uznává svobodu vyznání", stojí v prohlášení scientologů.

Podle premiéra Rudda jsou ale obvinění tak závažná, že zvažuje zahájit vyšetřování. „Mnoho lidí v Austrálii se scientologů obává,“ řekl Kevin Rud. 

Scientologickou církev založil v roce 1953 spisovatel sci-fi a hororů L. Ron Hubbard. Podle některých odborníků na religionistiku má scientologická církev spíše charakter sekty a vymývá svým členům mozky. Snaží se je učinit závislými na sobě za pomoci dianetiky, tedy metody ke zvyšování mentálního potenciálu. Užívá přitom sofistikovaných psychologických postupů. Členem církve je mimo jiné herec Tom Cruise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám