Hlavní obsah

Austrálie odvezla z Číny dva novináře, kteří čelili vyšetřování

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Dva korespondenti australských médií v Číně se po ukrývání na zastupitelských úřadech vrátili do Austrálie. Čínské úřady je vyšetřovaly v případu údajně spojeným s národní bezpečností. Informovala o tom australská stanice ABC. U výslechů se jich neptali na to, co psali, ale na nedávno zatčenou novinářku čínského původu s australským pasem Čcheng Lej.

Foto: ČTK/AP

Novinář stanice ABC Bill Birtles po návratu do Sydney

Článek

Korespondent ABC v Pekingu Bill Birtles a dopisovatel ekonomického deníku Australian Financial Review (AFR) v Šanghaji Mike Smith v pondělí večer místního času nastoupili do letadla do Sydney poté, co byli každý zvlášť vyslýcháni čínským ministerstvem státní bezpečnosti. Oficiálně obviněni nebyli.

Žurnalisté, kteří od čínských úřadů dostali načas zákaz opustit zemi, se v obavách o vlastní bezpečnost uchýlili na australské velvyslanectví v Pekingu a konzulát v Šanghaji. Australští diplomaté nakonec s čínskými představiteli vyjednali bezpečný odjezd ze země. V největším australském městě dvojice přistála v úterý  ráno.

Birtles po příletu řekl,  že se ho „neptali na to, co psal nebo na dění v Číně”, ale na novinářku čínského původu s australským pasem Čcheng Lej (v anglickém přepisu Cheng Lei), která pracovala pro významnou čínskou anglojazyčnou státní televizi CGTN v Pekingu. Novinářka byla zatčena 14. srpna. Je podezřelá z „kriminální činnosti ohrožující čínskou národní bezpečnost”. Podle čínského ministerstva zahraničí úřady podnikly „nutná opatření” a probíhá její vyšetřování. Čeho se měla kriminální činnost týkat, nesdělilo, spekuluje se, že k jejímu zatčení mohla přispět australská státní příslušnost, protože vtahy mezi Pekingem a Canberrou se v posledních letech zhoršují.

Birtles dodal, že „zná Čhcneg Lej , ale ne zvlášť dobře a Smith ji potkal jen jednou v životě”.   „Vnímal jsem to jako diplomatickou potyčku v rámci australsko-čínských vztahů více než něco souvisejícího s případem (reportérky).”

Nově vyslaným australským zpravodajům neudělila Čína víza, takže poprvé od 70. let 20. století nemá Austrálie nemá v Číně žádného akreditovaného novináře. Agentura Reuters v pondělí informovala, že čínské úřady otálí s prodloužením akreditace také pro dopisovatele amerických médií.

Napětí kvůli covidu-19

Napětí mezi Pekingem a Canberrou narostlo poté, co australská vláda vyzvala k mezinárodnímu vyšetření původu nového koronaviru. Peking od té doby zavedl vůči Austrálii obchodní cla a několik australských výrobků prověřuje z hlediska možné nedovolené státní podpory. Letos v červenci vydala vláda v Canbeře varování svým občanům před zvýšeným nebezpečím svévolného zatčení v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám