Hlavní obsah

Austrálie má příliš mnoho ovcí, farmáři je i rozdávají zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny skopového v Austrálii prudce klesly, protože je ho v zemi nadbytek. Někteří farmáři s cílem ušetřit náklady své ovce i rozdávají, aby je nemuseli vybíjet, napsal server zpravodajské televize CNBC. Ceny skopového se za poslední rok propadly o více než 70 procent na 1,23 dolaru (asi 27 Kč) za kilogram, ukazují údaje poskytnuté organizací Meat and Livestock Australia (MLA).

Foto: Profimedia.cz

V Austrálii je nadbytek ovcí, kvůli čemuž je chovatelé rozdávají i zdarma

Článek

„Austrálie měla v posledních letech několik velmi dobrých sezon, což znamená, že stáda ovcí dosáhla 78,75 milionu kusů, nejvíce od roku 2007,“ uvedl podle CNBC analytik MLA Tim Jackson. K vysokému počtu ovcí přispěly tři roky nadprůměrných srážek v regionech, kde se ovce chovají, jako jsou Nový Jižní Wales a Viktorie. Srážky jsou ideální pro růst trávy, která slouží jako krmivo hospodářských zvířat.

„Čím více pršelo a čím déle byl trh v dobré kondici, tím více to vedlo chovatele k tomu, aby si ovce, které by jinak vyřadili, nechali, a v důsledku toho počty ovcí dále rostly,“ dodal předseda australské organizace chovatelů ovcí Andrew Spencer. Chovatelé si tak nechávali více ovcí na farmách, místo aby je vykrmovali a posílali na jatka a trhy.

Farmářům však začaly prudce klesat zisky a pro mnoho ovcí nebyl odbyt. Aby farmáři snížili náklady, začali se ovcí zbavovat. Většina z nich dává přednost rozdávání ovcí, než aby stáda vybíjela. Ukazuje se však, že zájemců o ovce není dost, upozornil viceprezident skupiny na ochranu zemědělství WAFarmers Steve McGuire.

Bééznadějně osamocená ovce ze skotského útesu byla zachráněna

Koktejl

Možná nutnost likvidace zvířat

„Zemědělci zaznamenali obrovský pokles ziskovosti… Mnoho ovcí nemusí mít odbyt, což by mohlo vést k tomu, že farmáři budou zvířata likvidovat,“ prohlásil McGuire.

V roce 2020 počet ovcí v Austrálii klesl na nejnižší úroveň za 100 let. Statistiky MLA ukazují, že od té doby se jejich čísla zvýšily o 23 procent. Prudký pokles počtu zvířat před třemi lety zvýšil ceny skopového na nové rekordy. Situace se však od té doby obrátila a ceny prudce klesly. Další ranou pro chovatele je i sucho, které zřejmě nepoleví a příštích několik měsíců bude poměrně horkých a suchých, což snižuje nabídku krmiva a zemědělci jsou tak nuceni redukovat stáda.

Australský meteorologický úřad totiž nedávno zaznamenal nejsušší září v historii. Úřad v listopadu navíc varoval, že El Niño bude pokračovat a že je pravděpodobný silný indooceánský dipól (IOD).

Nejsušší září

„Podmínky v roce 2023 byly sušší než v posledních třech letech… To ovlivnilo důvěru producentů a zvýšilo nabídku ovcí a jehňat zpracovatelům,“ řekl Jackson.

Zpracovatelé masa neboli jatka však nejsou schopni dostatečně rychle vyřadit velké množství ovcí.

„Zvýšený odbyt ovcí přišel v době, kdy zpracovatelé stále ještě nemají plnou kapacitu kvůli nedostatku pracovních sil,“ řekl spoluzakladatel zemědělské poradenské společnosti Episode 3 Matt Dalgleish.

Austrálie je předním světovým producentem a vývozcem skopového. Nadměrná nabídka způsobila tlak na pokles světových velkoobchodních cen, i když v maloobchodě je pokles cen pomalejší, upozornil McGuire. Austrálie v říjnu vyvezla rekordní množství skopového a McGuire očekává, že ceny skopového pro spotřebitele v Austrálii i zahraničí se budou dále snižovat.

„Kámo, krysy jsou všude.“ Australský Queensland zaplavily tisíce mrtvých i živých hlodavců

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám