Hlavní obsah

Bééznadějně osamocená ovce ze skotského útesu byla zachráněna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalscone

Záchrana ovce, která přinejmenším dva roky žila v izolaci pod skotským útesem, přišla rychleji, než se čekalo. Bojovníci za práva zvířat ovšem protestují proti jejímu novému domovu. Vadí jim, že by se mohla stát veřejnou atrakcí.

Foto: Profimedia.cz

Ovce Fiona žila přinejmenším dva roky v izolaci pod útesem.

Článek

Skupina pěti farmářů pod vedením profesionálního střihače Cammyho Wilsona se o víkendu spustila ze strmého útesu, aby z louky pod ním dostali osamělou ovci Fionu, která tam žila přinejmenším dva roky.

Zachránci převezli Fionu do zařízení Dalscone Farm Fun, což není úplně farma v pravém slova smyslu, ale spíše zvířecí park, kam se mohou například rodiny s dětmi zajet podívat, jak život na farmě vypadá, a zblízka pozorovat zvířata.

A to vadí aktivistům z organizace Animal Rising. Nechtějí, aby se z Fiony stala atrakce, a bojují za její umístění „do útulku a ne do zoo“. Menší skupina aktivistů již před farmou protestovala. Tvrdí, že šlo o klidný a pokojný protest, zatímco jeden ze zaměstnanců farmy se vyjádřil, že se aktivisty cítil zastrašován a že nad farmou po Fioně pátrali i s využitím dronů.

Sám Cammy Wilson přitom řekl, že jeho vlastní komerční farma by pro Fionu nebyla vhodná, a tak se mu jako nejlepší řešení jevilo umístit ji právě do Dalscone Farm Fun. Ale zda tam Fiona v současnosti skutečně je, není podle serveru BBC jisté. Kvůli aktivistům ji totiž její současní ošetřovatelé skrývají.

Kvůli aktivistům zase sama

To komplikuje i Fioninu adaptaci. Lidé z farmy ji chtěli nechat postupně navyknout na ostatní zvířata i lidi, kteří se kolem nich pohybují. Na to by v současnosti byl ideální čas, protože farma je přes zimu pět měsíců pro veřejnost uzavřená. Ale kvůli aktivistům je Fiona de facto v další izolaci.

Přinejmenším se jí dostalo alespoň základní péče, kdy jí zachránci v prvé řadě ostříhali značně přerostlou vlnu. A dokonce se ukázalo, že díky značné hojnosti potravy pod útesem Fiona nijak nestrádala a má dokonce nadváhu. Podle webu Daily Mail vážila bezprostředně po záchraně 92 kilogramů, a tak jí chovatelé na nejbližší období naordinovali lehčí redukční dietu.

Bééznadějně osamocená ovce žije na skotském útesu. Záchrany se jen tak nedočká

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám