Hlavní obsah

Austrálie chystá zákaz igelitových nákupních tašek

– CANBERRA

Austrálie zakáže užívání plastikových nákupních tašek, které znečišťují životní prostředí. Uvedl to ministr životního prostředí Peter Garrett s tím, že zákaz by měl vstoupit v platnost koncem letošního roku.

Článek

„Rádi bychom viděli, aby byly staženy během roku 2008,“ sdělil Garrett, jež se proslavil jako zpěvák skupiny Midnight Oil s tím, že termín ještě není pevně stanoven, může k tomu dojít i později v budoucnosti. Podle něj jde o klíčový problém.

"Máme tu asi čtyři miliardy těchto plastových sáčků, které létají po náměstích, plní skládky odpadu, ohrožují divoce žijící zvířata a válejí se na plážích na důkaz toho, že máme prázdniny," vysvětlil Garret a dodal, „měli bychom povzbuzovat lidi, aby se vrátili k nošení plátěných tašek a používali košíky na zeleninu."

Australská asociace maloobchodníků proti tomu bojuje. „Plastové sáčky jsou součástí našeho života. Nemůžete uzákonit změnu chování lidí,“ uvedl předseda asociace Richard Evans a dodal, kdokoli si myslí, že lze uzákonit ochranu planety, je mimo tuto planetu. .

Austrálie je po USA druhým největším znečišťovatel životního prostředí na obyvatele. Garrett se to snaží změnit.

Čína už k 1. červnu letošního roku zakázala nejen distribuci sáčků v obchodech, ale také jejich výrobu. Zákaz se týká ultratenkých sáčků s tloušťkou materiálu menší než 0,025 milimetrů.

Zákazy jinde ve světě

Jako první tašky a sáčky zakázalo Irsko, Tchajwan zakázal rozdávání tašek v obchodech před pěti lety. Ve Spojených státech je věc zatím záležitostí jednotlivých měst, San Francisco a Oakland v Kalifornii už sáčky zakázaly.

New York ve středu rozhodl nařídit velkým obchodům zavedení kontejnerů na recyklaci plastových sáčků. Rozhodnutí se týká obchodů s více než 460 čtverečními metry prodejní plochy. Rozdávané sáčky navíc musejí být opatřeny nápisem vyzývajícím k jejich navrácení k recyklaci.

Kdo prodej tašek zakázal

Irsko

Tchajwan

San Francisco

Oakland

Plastové sáčky až příliš často končí jako smetí zaneřáďující naše město a znečišťující naší půdu a vodu," cituje agentura AP z prohlášení městského zastupitelstva. Rozhodnutí o recyklaci podporuje i starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám