Hlavní obsah

Arménští separatisté sestřelili ázerbájdžánský vrtulník, Baku to popřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Arménští separatisté z Náhorního Karabachu sestřelili vrtulník ázerbájdžánského letectva. Stroj se zřítil na území Íránu, napsala agentura TASS s odvoláním na Facebook tiskové mluvčí arménského ministerstva obrany Šušany Stepanjanové. Ázerbájdžán ztrátu stroje popřel. V Náhorním Karabachu byli při ázerbájdžánském ostřelování zranění dva francouzští novináři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Arménie zveřejnila záběry svého válečného letounu Su-25Video: Reuters

 
Článek

„Dnes v jižním směru konfliktu v oblasti Varazatumbu sestřelily jednotky armády bojový vrtulník ázerbájdžánského letectva, který se zřítil v Íránu. Tento incident je neúmyslný. Bohužel takové případy jsou nevyhnutelné, protože vojenské operace probíhají velmi blízko íránských hranic,“ napsala mluvčí.

Ázerbájdžán to popřel jako lež, všechny helikoptéry jsou "v naprostém pořádku a v plné bojové pohotovosti", uvedl mluvčí ministerstva obrany. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany podle listu Kommersant tvrdí, že "nepřítel utrpěl značné ztráty" a musel se stáhnout z dřívějších pozic po celé frontě. Baku také uvádí, že během uplynulé noci jednotky zasadily "drtivé dělostřelecké údery pozicím ozbrojených sil Arménie".

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami u Náhorního Karabachu pokračují pátým dnem. Baku podle ruských agentur tvrdí, že arménské jednotky utrpěly silné ztráty, Jerevan hovoří o „stabilně napjaté“ situaci na frontě a pokračující střelbě během uplynulé noci.

Arménie přišla v úterý o letoun Su-25. Tvrdí, že ho sestřelila turecká stíhačka, což Ankara popřela.

V Náhorním Karabachu se tvrdě bojuje, Jerevan zvažuje uznání jeho nezávislosti

Evropa

Náhorní Karabach, ovládaný arménskými separatisty, podle agentury Interfax hlásí 104 zabitých vojáků. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany podle listu Kommersant tvrdí, že „nepřítel utrpěl značné ztráty“ a musel se stáhnout z dřívějších pozic po celé frontě.

Baku podle agentury Interfax také tvrdí, že během uplynulé noci ázerbájdžánské jednotky zasadily „drtivé dělostřelecké údery pozicím ozbrojených sil Arménie“.

Boje v oblasti Náhorního Karabachu se stupňují, mobilizaci vyhlásilo i Baku

Svět

O vlastních ztrátách se ministerstvo nezmínilo. Při arménském ostřelování města Terter byl ve čtvrtek ráno zabit civilista a těžce poškozeno nádraží.

Naopak při ázerbájdžánském ostřelování města Martuni v oblasti Náhorního Karabachu byli vážně zraněni dva francouzští novináři pracující pro deník Le Monde, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroj z arménské vlády. Kvůli konfliktu se v Arménii již akreditovalo okolo dvou stovek zahraničních novinářů a značná část již dorazila na místo, uvedl Interfax.

Foto: Novinky.cz s Mapy.cz

Boje mezi znepřátelenými stranami propukly v neděli ráno a jsou označovány za nejhorší od 90. let minulého století. Podle prohlášení z obou stran si vyžádaly již desítky mrtvých včetně civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám