Hlavní obsah

Armáda KLDR je nejsilnější na světě, měl říct Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu údajně označil severokorejskou armádu za „nejsilnější na světě“. Měl tak učinit na recepci u příležitosti návštěvy ruské delegace, která se v Pchjongjangu zúčastnila oslav 70. výročí uzavření příměří mezi oběma korejskými státy.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se v KLDR sešel s Kim Čong-unem.Video: AP

 
Článek

Zmíněný výrok ruského ministra se objevil jako parafráze v rusky psané zprávě severokorejské tiskové agentury KCNA.

Šojgu podle ní řekl, že „Korejská lidová armáda úzce semknutá kolem svého vrchního velitele neúnavně posilovala svou moc a oslavovala hrdinské činy ve vlastenecké osvobozenecké válce (1950 až 1953), v důsledku čehož se stala nejsilnější armádou na světě“.

Šojgu podle KCNA také uvedl, že severokorejská armáda „nejen spolehlivě odpuzuje hrozbu vnějších sil, ale také se aktivně podílí na ekonomickém rozvoji a zlepšování života lidí“.

Ve zprávě ruské tiskové agentury TASS, která citovala stručné prohlášení ruského ministerstva obrany, se ale údajný zmíněný výrok Šojgua neobjevil.

TASS jen napsal, že Šojgua přijal vůdce KLDR Kim Čong-un a že „během rozhovoru se uskutečnila výměna názorů na otázky globální a regionální bezpečnosti“.

Severokorejská armáda čítá asi 1,3 milionu vojáků v aktivní službě, což je po Číně, Indii a USA čtvrtý nejvyšší počet na světě.

Ve vztahu k počtu obyvatel je ale KLDR nejvíce militarizovanou zemí - na jednoho vojáka v ní připadá 20 civilistů. Pro srovnání, v Indii je to 865 a v USA 220.

Více než čtvrtina hrubého domácího produktu KLDR jde na armádu, což je s velkým odstupem nejvyšší podíl na světě.

Kim se Šojguovi pochlubil zakázanými raketami. Od Putina dostal dopis

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám