Hlavní obsah

Archeologové našli v Egyptě pohřební komory s desítkami mumií

Archeologové v Egyptě objevili v provincii Minjá starověké pohřební komory se čtyřmi desítkami mumií. Podle prvotního ohledání by se mělo jednat o ostatky členů rodiny z období dynastie Ptolemaiovců či počátku římské případně byzantské říše. O nálezu informovala v sobotu agentura Reuters s odvoláním na egyptské představitele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové v Egyptě objevili desítky mumiíVideo: Reuters

 
Článek

Mumie jsou v dobrém stavu a nejméně deset z nich patří dětem. V místnostech vědci objevili i papyrové svitky i keramické předměty.

První objev letošního roku v sobotu slavnostně oznámil egyptský ministr pro památky Chálid Ananí. Ceremonie se zúčastnila i ministryně pro cestovní ruch Ranja Mašátová a velvyslanci či kulturní atašé z 11 zemí, včetně České republiky, s rodinami, informoval egyptský list Al-Ahrám.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Místo nálezu

Jak Anání uvedl, velvyslanci mu prý vždy říkají, jak obdivují mumie v muzeích, nyní je ale čekala odlišná zkušenost - mohli je spatřit přímo v místě nálezu. Některé z mumií se nacházejí uvnitř kamenného či dřevěného sarkofágu, jiné jsou pohřbeny v písku či položeny na podlaze hrobky.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Některé z nalezených mumií

V zemi dlouhodobě působí i čeští egyptologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám