Hlavní obsah

Anomálie v Rusku: Lidé v nejchudších oblastech loni výrazně zbohatli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik z nejchudších ruských oblastí v uplynulém roce zaznamenalo abnormální nárůst financí na bankovních účtech obyvatel. Odborníci tuto anomálii vysvětlují platbami vojákům bojujícím na Ukrajině nebo rodinám těch, kteří už padli.

Foto: Profimedia.cz

Pěší zóna v centru Ulan Ude, hlavního města Burjatska

Článek

Podle Svobodné Evropy se v předešlých pěti letech průměrný nárůst finančních prostředků ve třech nejchudších oblastích země pohyboval mezi 6 a 9 %. V roce 2023 však v Altaji zaznamenali nárůst o 18,95 %, v Burjatsku o 33,26 % a v Tuvě o rekordních 57,57 %.

Autor analýzy zveřejněné Institutem pro rozvíjející se ekonomiky (BOFIT) uvedl, že takto prudký nárůst financí na bankovních účtech občanů vysvětlují platby brancům a dobrovolníkům bojujícím ve válce na Ukrajině. Zvýšeným výdělkům v krajích napomáhají také kompenzace vyplácené rodinám padlých vojáků nebo za zranění utrpěná v boji.

Výzkumnice Laura Solanková porovnala seznam oblastí, které vykázaly největší příjmy na bankovních účtech, se seznamem oblastí, které do války vyslaly nejvíce branců. Na základě tohoto porovnání došla k závěru, že je mezi oběma veličinami přímá úměrnost. To také potvrzuje zprávy, že Rusko do války primárně nabírá brance z odlehlých oblastí.

Jako první na zprávu BOFITu upozornil kanál Meduza, který vyloučil, že by se nárůst financí na účtech dal vyjádřit zvýšenou mírou inflace v těchto oblastech, specifiky místního bankovního trhu nebo jinými makroekonomickými faktory.

Altaj, Burjatsko a Tuva patří k nejchudším oblastem celého Ruska. Zároveň mají největší podíl ruských obětí v probíhající invazi na Ukrajinu, jak vyplývá ze studie BBC, které se do rukou dostal seznam 45 tisíc zabitých ruských vojáků.

Největší ruská banka Sberbank loni měla rekordní zisk

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám