Hlavní obsah

Amerického fotoreportéra zabili v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V provincii Hílmand na jihu Afghánistánu zabili padesátiletého amerického fotoreportéra Davida Gilkeyho z rádia NPR. O život přišel i jeho tlumočník Zabihulláh Tamanna. Oba jeli v koloně s afghánskou armádou. Vozidla se dostala pod palbu a auto novináře zasáhla střepina granátu. Padl i afghánský voják, který vůz řídil, uvedla BBC.

Foto: Reuters

David Gilkey na letišti v Kandaháru

Článek

Další dva zaměstnanci NPR vyvázli bez zranění, uvedla americká stanice. Upřesnila, že byli zabiti u města Mardža. I tlumočník Tamanna pracoval jako novinář a fotograf.

Gilkey je první americký novinář působící mimo rank armády, který byl zabit v Afghánistánu.

Gilkey získal během života řadu ocenění. V roce 2007 dostal cenu Emmy za videa o příslušnících americké námořní pěchoty z Michiganu, kteří sloužili v Iráku.

„David pokrýval válku a konflikt v Afghánistánu i Iráku od 11. září (2001). Byl oddaný snaze pomoci ukázat veřejnosti války a jimi postižené lidi. Zemřel, když se pokoušel splnit tento závazek,” uvedl zástupce ředitele stanice NPR Michael Oreskes.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Gilkey ale také reportérsky pokrýval epidemii eboly v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám