Hlavní obsah

Alžírský prezident po měsících protestů rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika po několikaměsíčních protestech Alžířanů odstoupil. Rezignaci oznámil ústavní radě. Původně uvedl, že rezignuje k 28. dubnu, armáda ho ale během úterý vyzvala k okamžité rezignaci, což nakonec Buteflik splnil. Jeho odstoupení platí ihned, počínaje úterým.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika rezignoval.

Článek

Alžířané pořádají protesty od února, kdy nemocný dvaaosmdesátiletý Buteflika ohlásil, že hodlá v prezidentských volbách usilovat o pátý mandát. Proti prezidentovi se postavila armáda. Náčelník generálního štábu Ahmad Káis Sálah prohlásil, že prezident by měl být prohlášen nezpůsobilým zastávat úřad a že armáda stojí na straně Alžířanů a není možné dále ztrácet čas.

Alžírská ústava umožňuje prohlásit hlavu státu v případě nemoci za neschopnou vykonávat úřad. Prezidentský úřad pak připadne předsedovi horní komory parlamentu, ale do 90 dní se musejí konat volby.

Veterán války o nezávislost Abdal Azíz Buteflika stál v čele Alžírska od dubna 1999. Vyhrál jasně čtvery prezidentské volby. Pátý a nejdéle sloužící alžírský prezident ukončil v roce 2002 desetiletou občanskou válku, která si vyžádala na 200 tisíc mrtvých, a ustál i protesty v rámci „arabského jara“ v letech 2010-2012, které svrhly řadu vůdců v oblasti.

V posledních letech ho trápí zdravotní potíže. V roce 2005 byl v Paříži na operaci žaludku a od dubna 2013 trpí následky mrtvice. V roce 2013 byl 80 dní hospitalizován v Paříži, ale následujícího roku byl znovu zvolen. Přísahu ale tehdy skládal z invalidního křesla. Pak byl opět hospitalizován v Evropě a na veřejnosti se téměř neukazuje. V roce 2017 se například objevil na kolečkovém křesle při hlasování v místních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám