Hlavní obsah

Afghánská komise zrušila čtvrtinu volebních výsledků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zvláštní komise zřízená na popud afghánského prezidenta Hámida Karzáího ve čtvrtek zrušila čtvrtinu volebních výsledků loňských parlamentních voleb. Komise se odvolala na masivní podvody doprovázející hlasování. Podle agentury AP tak přivodila otázku, kdo ovládne parlament - jednu z mála institucí kontrolujících prezidenta.

Článek

Panel sebral křesla 62 poslancům z celkových 249 a vyhlásil za vítěze voleb jiné kandidáty. Toto číslo ale nemusí být konečné, neboť vedení pětičlenné komise oznámilo, že se znovu sejde v sobotu.

Plná soudní síň v Kábulu, kde byly první závěry vyhlášeny, si vyslechla příklady největších podvodů, které se během voleb loni v září vyskytly. Například v provincii Kundúz údajně komisaři spočítali 20 000 hlasů pro kandidáta, který oficiálně nedostal jediný hlas.

Už státní volební komise po hlasování označila za neplatné 1,3 miliónu vhozených volebních lístků, tedy téměř čtvrtinu, a diskvalifikovala 19 vítězů.

Zvláštní komise byla zřízena nejvyšším soudem loni v prosinci na základě více než 400 stížností a žalob, které byly v souvislosti s volbami podány.

Mezinárodní poradci považují přepočítání hlasů za nezákonné a protestují i poslanci, z nichž mnozí tvrdí, že se křesla nevzdají. Komise obvinění z podjatosti odmítá a tvrdí, že spravedlnost je garantována kontrolou její práce z několika stran.

Prezident má důvod k radosti

Nový parlament sice nedoznal změn v etnickém složení, obměnu ale i tak zřejmě přivítá prezident Karzáí, jenž byl v uplynulých měsících se zákonodárci na štíru.

„Šíří se fámy, že z prezidentského paláce přišel seznam jmen (k vyřazení). Přísahám, že se ke mně žádný nedostal,“ řekl předseda komise Sidiquallah Haqiq.

Reklama

Výběr článků

Načítám