Hlavní obsah

Afghánce s českými doklady odhodila tlaková vlna. Přežil

Praha/Kábul

Mezi oběťmi čtvrtečních sebevražedných útoků u kábulského letiště zřejmě nejsou lidé spolupracující s Českem ani Afghánci s trvalým pobytem v ČR. Právu to řekla předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková, která je s několika tlumočníky a dalšími lidmi s vazbou na Česko v kontaktu.

Foto: Staff Sgt. Victor Mancilla, ČTK/AP

Evakuace na kábulském letišti

Článek

„Většinou mi psali, že tam byli, ale dostatečně daleko. Jeden z nich má jen škrábanec na ruce, ale nic vážného,“ přiblížila Pašková. „Z tlumočníků jsem ztratila s jedním kontakt, ale ne kvůli výbuchu. Od jiného tlumočníka jsem dostala zprávu, že se mohl dostat na letiště a být evakuován. Od středy se mi ale neozval,“ dodává.

Ostatní stále čekají před branami letiště, kde se tísní stovky lidí, kteří chtějí opustit zemi.

Tálibán nepustil na kábulské letiště 20 lidí směřujících na Slovensko

Evropa

Nedaleko od místa, kde se odpálil jeden z atentátníků, byl také Omar se svou ženou, který v Česku žije už dvacet let a má české doklady.

„Vybuchlo to kousek od nich. Jsou potrhaní, zaprášení, všechno je bolí, jak je tlaková vlna odhodila. Polámaní ale nejsou a jsou v pořádku,“ popsala Právu jeho česká hostitelka paní Marie.

„Je tam strašně moc obětí. Mluví se podle něj o tom, že tam zahynulo až 300 lidí,“ tlumočí Marie postřehy od Omara, se kterým je denně v kontaktu. Podle posledních zpráv zahraničních médií zemřelo po explozi minimálně 170 Afghánců a 13 amerických vojáků.

Foto: Stringer, Reuters

Tálibánci kontrolují cestu na kábulské letiště

Sebevražedné útoky odsoudila česká diplomacie i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Evakuaci afghánských spolupracovníků pokládá za správné rozhodnutím. „Je mi líto zmařených životů amerických vojáků i místních obyvatel a chtěl bych vyjádřit svou soustrast jejich blízkým. Je to jen další důkaz toho, že evakuace našich lidí byla správná, protože situace na místě se nadále zhoršuje,“ sdělil Metnar.

Kulhánek: ČR už evakuovala všechny

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v pátek sdělil, že Česko už evakuovalo všechny. „Podařilo se dostat do bezpečí všechny české občany a všechny Afghánce a jejich rodiny určené k evakuaci. Tedy ty nejohroženější,“ řekl s tím, že denně dostává resort tisíce e-mailů kvůli evakuaci.

V bezpečí jsou podle něj všichni tlumočníci armády i spolupracovníci ambasády s rodinami. Převezeno bylo celkem 195 lidí, z toho 170 Afghánců.

Podle spolku Vlčí máky ale ještě v pátek čekali na pomoc minimálně čtyři tlumočníci, jeden spolupracovník ministerstva a s českým pasem i Omar se svou ženou. Tím, že má Omar trvalý pobyt v Česku, by měl mít stále šanci, že jemu a jeho ženě resort zajistí místa na palubě některého ze spojeneckých letadel. „U jednotek osob, nejčastěji s trvalým pobytem v ČR, spolupracujeme s ostatními zeměmi na jejich přesunu do Evropy,“ sdělila Právu v týdnu mluvčí resortu Eva Davidová.

Omar se přitom už do střeženého areálu jednou dostal, kvůli tomu, že neměl zajištěné místo v letadle, ho ale musel zase opustit. „Domluvil se se Švédy, kteří to prý měli skvěle zorganizované, kteří měli malý autobus, kterým vozili své lidi přes bránu a ti ho vzali. To byl ale konec. Byl uvnitř letiště, ale pokud nemá dojednaný odlet, tak ho pošlou zase zpátky,“ popsala paní Marie.

Strach z Islámského státu. Evakuace z Afghánistánu skončí už v pátek

Zahraniční

Jak Právo informovalo, ministerstvo potvrdilo jen spolupráci s USA, Francií a Polskem, které ve čtvrtek evakuační lety zastavilo. S ohledem na informace spojenců považuje Kulhánek momentálně za reálné, že evakuační lety nemusí skončit v řádu dnů, ale v řádu několika hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám