Hlavní obsah

30 praporů, 30 letek, 30 plavidel do roku 2020, schválilo NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance ve čtvrtek schválili program zvýšení bojové připravenosti. Řekl to generální tajemník aliance Jens Stoltenberg s tím, že do roku 2020 bude mít NATO v případě potřeby do 30 dní k dispozici 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 bojových plavidel.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr obrany Jim Mattis (druhý zprava) a kanadský protějšek Harjit Sajjan (druhý zleva) na jednání zemí NATO.

Článek

"Nebudou to nové jednotky, ale půjde o zvýšení připravenosti sil, které aliance již nyní má," vysvětlil Stoltenberg s tím, že NATO chce mít stávající síly rychleji připravené k operačnímu nasazení. Plán má označení "čtyři třicítky".

Stoltenberg se na tiskové konferenci věnoval také výdajům členských zemí na armádu. V minulosti společně se Spojenými státy vyzýval alianční země, aby více investovaly do obrany a aby ve výdajích plnily cíl v podobě dvou procent HDP.

"Všichni spojenci skončili se škrty. Všichni spojenci zvyšují výdaje na armádu," řekl Stoltenberg s tím, že většina členů má plán, jak hranice dvou procent HDP dosáhnout do roku 2024. Dodal také, že výdaje na obranu v rámci celé aliance rostou čtvrtým rokem v řadě.

Za ČR se jednání účastnila ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Česko podle programového prohlášení vznikající vlády chce výdaje zvyšovat postupně a v roce 2021 chce investovat do obrany 1,4 procenta HDP, nyní je to zhruba jedno procento.

Reklama

Výběr článků

Načítám