Hlavní obsah

Švédsko odsoudilo muže za obřezání dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Za obřízku své třináctileté dcery odsoudil v úterý švédský soud v Gothenburgu Švéda somálského původu Aliho Elmiho Hayowa. Půjde do vězení na čtyři roky. Při obřízce, která byla provedena při návštěvě Somálska v roce 2001, svou dceru sám držel. Otec obvinění popřel. Soud rozhodl o jeho vině na základě lékařského vyšetření a výpovědi dívky.

Článek

"Její verze je spontánní a obsahuje jisté podrobnosti, které vedly soud k přesvědčení, že se věc skutečně stala," vysvětlila prokurátorka Henriksonová a dodala: "Otec rozhodl, že by dívka měla být obřezána, a společně s další osobou ji během zákroku pevně držel."

Soud muže také odsoudil, že svou dceru a syna odvezl v roce 2001 do Somálska bez souhlasu matky, která se s Hayowem rozvedla. Své dceři musí zaplatit odškodné ve výši 346 000 švédských korun (asi milión českých korun) .

Ženská obřízka byla ve Švédsku zakázána v roce 1982. Hayow je prvním odsouzeným za porušení tohoto zákazu. Ženská obřízka, při které je odstraněna část zevních pohlavních orgánů, je zakázána také v řadě afrických zemí, přesto jsou pro informací Světové zdravotnické organizace ročně takto mrzačeny tři milióny dívek. Počet obřezaných žen se odhaduje na 130 miliónů.

Ženská obřízka má v některých východoafrických, blízkovýchodních a asijských kulturách náboženský a rituální význam, symbolizuje dospělost ženy. Odstranění klitorisu má ženu definitivně odlišit od muže.

Při ženské obřízce však mnoho žen umírá, protože vykrvácejí, nebo dostanou infekci. Používá se při ní velmi primitivních prostředků, kolikrát jen skleněných střepů nebo se provádí rozpáleným železem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám