Hlavní obsah

Střet USA a Venezuely na konferenci amerických států

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FORT LAUDERDALE

Apelem na Organizaci amerických států (OAS), aby monitorovala vývoj v členských zemích a usilovala o zavedení a prohloubení demokracie, zahájila v neděli ve floridském Fort Lauderdale ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová jejich 37. konferenci.

Článek

"Cože, chtějí naši vládu kontrolovat prostřednictvím OAS? To musí být žert," reagoval na slova Riceové z Caracasu venezuelský prezident Hugo Chávez. "Jestli je tu nějaká vláda, kterou by OAS měla sledovat, tak by to měla být vláda USA," dodal.

Venezuela, jež je předním dodavatelem ropy do USA, hrozí Washingtonu nespecifikovanou odvetou, jestliže nevydá Luise Posadu Carrilese. Ten je na Floridě zadržován kvůli ilegálnímu pobytu, Venezuela a Kuba ho však viní z autorství leteckého atentátu v roce 1976, při němž zahynulo 73 osob.

Kubánský prezident Fidel Castro Carrilese nedávno označil za "největšího teroristu Ameriky". Někdejší agent CIA Carriles se totiž netají tím, že se Castra a jeho režim na Kubě pokoušel dlouhá léta všemi prostředky zlikvidovat.

"Nikdy, nikdy nesmíme dopustit, aby demokracie byla chápána jen jako krásný ideál a ne jako cíl, jež musíme pomáhat uskutečnit," uvedla dále Riceová v narážce na Kubu, jež byla z OAS vyloučena v roce 1961.

Bush o zóně volného obchodu

V noci má prezident USA George W. Bush ministrům OAS objasňovat budoucí ekonomickou integraci USA, Dominikánské republiky a států Střední Ameriky CAFTA. Po kontroverzní sdružení NAFTA (USA, Kanada a Mexiko) jde o další krok k realizaci záměru Spojených států na vytvoření celoamerické zóny volného obchodu; toho se ale řada zemí subkontinentu obává.

Už v neděli se v místě jednání shromáždili demonstranti z latinskoamerických zemí, kteří odsuzovali ekonomickou a zahraniční politiku USA. Protesty v důsledku přítomnosti množství policistů dosud probíhají bez větších incidentů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám