Hlavní obsah

Stopy atentátníků z Madridu vedou do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německá policie prohledala v noci na pátek byt Maročana podezřelého ze spoluúčasti na atentátech v Madridu z 11. března. Muž žil v Darmstadtu a vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda měl nějaké vazby na mezinárodní teroristické organizace.

Foto: Lenka Pokorná

Sama dobře vím, jak mohou dny a týdny v nemocnici pomalu ubíhat, říká patronka daru pro malé pacienty českobudějovické nemocnice Ida Melmerová.

Článek

Deník Die Welt napsal, že zatčený Maročan narozený v roce 1975 byl na německých úřadech registrován jako "zvlášť nebezpečný islamistický násilník". Údajně, alespoň v letošním zimním semestru, studoval elektrotechniku na univerzitě v Darmstadtu, kde také několik let legálně žije.

Podezřelý byl zatčen ve středu španělskou policii spolu se dvěma Marokánci, kteří dočasně žili ve spolkové zemi Hesensko. Policie si pro ně přišla do příbytků v Madridu a nedalekém městečku Ugena.

Podle vyšetřovatelů by mohlo jít dokonce o hlavní strůjce atentátů z 11. března. Všichni zadržení prý navíc udržovali vazby na radikální islámské hnutí Hamás. O uvalení vazby v jejich případech rozhodne soud v pondělí.

Německé bezpečnostní služby registrují zhruba 270 "islamistických násilníků" žijících v zemi. Z finančních a personálních důvodů ovšem nelze všechny sledovat čtyřiadvacet hodin denně, prohlásil v televizi n-tv expert na terorismus Udo Ulfkotte.

Kvůli atentátům, které v Madridu připravily o život 190 lidí a zranily na 1500 dalších, bylo ve Španělsku zadrženo už 20 podezřelých. Osmnáct z nich je ve vazbě, dva byli po výslechu propuštěni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám