Hlavní obsah

Stoiber zklamán, že se nedaří prosazovat zájmy vysídlenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUGSBURG

Zrušení tak zvaných Benešových dekretů zůstává pro bavorského ministerského předsedu Edmunda Stoibera nadále jedním z hlavních cílů při obhajobě zájmů vysídlenců z českých zemí. Na dnešním masovém sudetoněmeckém srazu v Augsburgu ale německý politik neskrýval rozčarování nad tím, že se nepodařilo výrazněji prosadit nároky odsunutých při přijímání ČR do Evropské unie.

Foto: UTB
Článek

"Nechci zastírat, že jsme zklamáni," řekl Stoiber před asi 10 tisíci shromážděnými ve Švábské hale na augsburgském výstavišti. "K rezignaci ale není vůbec žádný důvod," povzbuzoval účastníky. Největší německá země Bavorsko a jeho konzervativní strana CSU bude dále naléhat na zrušení dekretů a problém tematizovat v Evropském parlamentu, přislíbil.

"Vstup České republiky do Evropské unie neznamená dělící čáru za zájmy sudetských Němců," pokračoval. Přijetí naopak podle něj znamená šance. Také sudetští Němci ale musejí přemýšlet, jak se po vstupu k novému členskému státu postaví. Skutečnost, že se nedaří více ve prospěch sudetských Němců prosazovat, svalil Stoiber i na spolkovou vládu. Kancléř Gerhard Schröder i ministr zahraničí Joschka Fischer podle něj pro vysídlence "nehnuli prstem". Českou stranu napadl, že trváním na dekretech porušuje evropské hodnoty.

Po zrušení dekretů volali bavorští řečníci už včera

Zklamání, že se před vstupem České republiky do Evropské unie zájmy vysídlenců více neprosadily v politice společenství, vyjadřovali řečníci na 54. sudetoněmeckém srazu už včera. "Sotva se dá čekat, že by spolková vláda učinila z otázky Benešových dekretů prubířský kámen evropské politiky," stěžovala si bavorská ministryně práce Christa Stewensová, která má v rezortní kompetenci patronát nad sudetskými Němci.

Na shromáždění několika set vysídleneckých funkcionářů na augsburgském výstavišti připomněla výzvu spolkového ministra vnitra Otty Schilyho z loňského srazu v Norimberku, aby česká strana dekrety zrušila. V politické praxi se to ale nijak neodrazilo, uvedla.

Náměstek spolkového ministra vnitra Fritz Rudolf Körper, který letos zastupoval berlínský kabinet, vybízel sudetské Němce, aby vstup ČR do EU nepodmiňovali. Jakékoli podmínky podle něj nejsou v souladu s Chartou vyhnanců z roku 1950, ve které se němečtí vysídlenci ze zemí střední a východní Evropy zřekli pomsty a odplaty.

Pískotu se zástupci německé vlády dostalo, když nabádal k trpělivosti, protože Češi neměli v dobách nesvobody stejnou možnost se vyrovnávat s minulostí jako Němci. "Dejme Česku důvěru, že své svobody využije k poctivému vyrovnání se všemi aspekty historie," zněl jeho apel také na adresu české strany. "Historickou pravdu" označil Körper za základ usmíření. Nevoli účastníků však sklidil i za obvyklé vládní zjištění, že Němci nejdříve rozpoutali druhou světovou válku a poválečné vysídlení bylo jedním z důsledků tohoto konfliktu.

Kritika české vlády i Verheugena

Bavorská ministryně kritizovala i českou vládu a komisaře Evropské unie pro její rozšíření Güntera Verheugena. Jako neoprávněnou napadla Verheugenovu výzvu, aby se na letošním srazu jen týden před českým referendem o vstupu do Evropské unie předešlo vznášení požadavků vůči Praze a provokacím. Květnové vyjádření českého premiéra Vladimíra Špidly ve Frankfurtu nad Mohanem, že dekrety platí a budou platit dál, uvedla jako příklad "selektivního zacházení s lidskými právy". Ocenila ale březnový výrok prezidenta Václava Klause, že dekrety jsou z dnešního pohledu nepřijatelné.

Sudetoněmecké krajanské sdružení dnes udělilo Evropskou cenu Karla IV. Franzi Neubauerovi, který vedl sudetoněmecké hnutí v 80. a 90. letech. Ten řekl, že přes všechna zklamání, která museli sudetští Němci akceptovat v souvislosti s přijetím ČR do EU i přes pokračování platnosti dekretů, by bylo chybné rezignovat. "Se vstupem České republiky do EU nejsou naše oprávněné zájmy vyřízené," prohlásil.

Landsmanšaft: dekrety na smetiště dějin

Evropský parlament zatím jen "šokujícím způsobem" ignoroval kodaňská kritéria EU z roku 1993 k přijímání nových členů, když letos schválil přijetí ČR do EU přes trvající platnost dekretů. "Dekrety musejí tam, kam patří, a to na smetiště dějin," prohlásil šéf landsmanšaftu Bernd Posselt. Tvrdil zároveň, že se tyto dokumenty stanou vnitřní záležitostí EU a tam se budou dále probírat a posuzovat.

V neděli masový sraz tradičně vyvrcholí projevem bavorského zemského premiéra Edmunda Stoibera, který se považuje za patrona vysídlenců. Letos vystoupí již po jedenácté za sebou. Organizátoři čekají, že na výstaviště v Augsburgu dorazí až 80 tisíc účastníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám