Hlavní obsah

Sto tisíc iráckých ozbrojenců brzy složí zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí ozbrojenci složí zbraně a přestanou bojovat proti mezinárodní koalici, kterou vedou Spojené státy. Oznámil to v pondělním prohlášení premiér nového prozatímního kabinetu Ajád Aláví. Přes 100 tisíc mužů se podle něj zapojí do nově vytvářených bezpečnostních složek nebo se vrátí do běžného života.

Foto: Rock Point

Železniční most přes Zambezi, který je v provozu od roku 1910, slouží jako hraniční přechod mezi severní a jižní Rhodésií, dnes Zambií a Zimbabwe

Článek

"S radostí mohu oznámit, že jsme úspěšně zakončili rozhovory o celonárodním přechodu a reintegraci milicí a dalších ozbrojených sil, které byly dosud mimo státní kontrolu," uvedl Aláví v oficiálním prohlášení.

"Výsledkem je, že valná většina těchto sil v Iráku - odhadem 100 tisíc ozbrojenců - vstoupí buď do civilního života nebo do státních bezpečnostních služeb," dodal.

Násilnosti pokračují

Aláví uvedl, že by ozbrojenci mohli složit zbraně v příštích měsících. Premiér tak reagoval na pokračující násilí v okupované zemi, jež pokračovalo i o víkendu a vyžádalo si desítky mrtvých.

Načrtnuté opatření se netýká stoupenců radikálního duchovního Muktady al-Sadry. Ti pokračují i přes četná dohodnutá lokální příměří v bojích kolem svatých měst. Premiér dnes proto ohlásil, že budou postaveni mimo zákon. Příslušníci jednotek se také nebudou moci v budoucnu ucházet o úřady ve státní správě.

Aláví také nesdělil, s jakými konkrétními frakcemi, jednotkami a veliteli vzbouřenců kvůli příměří a odzbrojení jednal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám