Hlavní obsah

Start Discovery byl odložen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Raketoplán Discovery ve středu večer z Mysu Canaveral do vesmíru neodstartuje. NASA první start raketoplánu po tragédii Columbie odložila kvůli technickým potížím. Porouchalo se jedno z čidel v palivové nádrži, informovala CNN. Žádné nárahdní datum startu nebylo oznámeno.

Článek

Discovery měl odstartovat ve 21:51 SELČ a při jasném počasí mohl být start viditelný i nad střední Evropou včetně Česka, avšak spíše v jeho západní části a jen nízko nad obzorem.

Posádka byla ve 13:27 místního času již na palubě raketoplánu a prováděla technickou kontrolu. O pět minut později šéf startu Mike Leinbach start odložil. "(Čidlo) z nějakého důvodu dnes nefungovalo, a proto musíme start zrušit," citovala agentura AP Leinbacha. "Takže děkujeme všem, kteří do toho šli s námi, ale dnes neodstartujeme," dodal. Podle odborníků potrvá nějakou chvíli, než se zjistí, co poruchu způsobilo a jak ji odstranit.

Odborníci uvádějí, že další start raketoplánu závisí na povaze poruchy. Pokud ji bude možno opravit na startovací rampě, nemusí být odklad dlouhý. Půjde-li o závažnější poruchu, bude muset raketoplán zpět do hangáru, což by nový start posunulo o týdny, možná až na září.

12 dní ve vesmíru

Podsádka měla ve vesmíru strávit 12 dní a zpět na Zem se vrátit 25. července. Jejím hlavním úkolem bylo dopravit zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a provést praktické testy nových postupů při opravách raketoplánů přímo ve vesmíru.

Mise raketoplánu Discovery se jmenuje Návrat k letu (Return to Flight - STS-114 ). Porouchaný sensor hlídá stav paliva. Technici NASA nyní zkoumají proč porucha nastala. Raketoplán ja vybaven čtyřmi takovými senzory.

Startu nepřálo ani počasí

Velitelkou letu je Eileen Collinsová. Spolu s ní tvoří posádku dalších šest kosmonautů. Start Discovery měl být prvním letem raketoplánu po tragické nehodě Columbie před dvěma a půl lety.

Raketoplánu nepřálo ani počasí, které se stále zhoršovalo a podle meteorologů byla jen čtyřicetiprocentní šance povolení ke startu. ještě před dvěma dny byla naděje na vzlet sedmdesátiprocentní. Kolem místa startu se shromáždilo 25.000 diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám