Hlavní obsah

Srbové a Albánci poprvé od války jednají o Kosovu

Novinky, Blahoslav Hruška, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Za velkého zájmu médií začala v úterý první jednání mezi představiteli Srbska a Kosova od skončení válečného konfliktu v červnu roku 1999. Kosovo je jihosrbskou provincií pod správou OSN (mise UNMIK) a mírových sil NATO (KFOR). Ve Vídni je ovšem reprezentují pouze někteří albánští politici, kosovský premiér Bajram Rexhepi svou účast odmítl.

Článek

Na jednání se oproti očekávání nedostavili ani představitelé Černé Hory. Bělehrad zastupují srbský premiér Zoran Živkovič a místopředseda vlády Nebojša Čovič.

Problémová témata budou vynechána

Jednání, která budou zřejmě dlouhá a náročná, se přitom vyhnou politickému problému statutu 80tisícové srbské menšiny v kosovské provincii, kde dominuje albánské obyvatelstvo. Nebude se jednat ani o konečném statutu Kosova, jehož albánská většina usiluje o samostatnost. O konečném statutu provincie by měla jednat Rada bezpečnosti OSN.

Návrat srbských uprchlíků

Dialog by se měl dotknout problému návratu více než 200 tisíc srbských uprchlíků, které bělehradská vláda po skončení konfliktu z kosovského území evakuovala a poskytla jim azyl. Na jednacím stole leží také návrhy hospodářské spolupráce.

Jednání se uskuteční pod patronací tzv. kosovské kontaktní skupiny (Rusko, Spojené státy, Velká Británie, Německo, Francie a Itálie). Garanty jednání jsou generální tajemník NATO George Robertson, vysoký představitel EU Javier Solana a další mezinárodní činitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám