Hlavní obsah

SR spojí plebiscit o předčasných volbách s volbou prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Rudolf Schuster ve středu vypsal referendum o předčasných volbách na 3. dubna 2004. Referendum se tak bude konat ve stejný den, jako první kolo přímé volby hlavy státu. Podle analytiků, není výsledek referenda pro parlament závazný. Schusterovo rozhodnutí navíc řadu politiků značně podráždilo.

Foto: Jan Mrenica

V Ostrově se házelo o putovní pohár starosty města

Článek

Předseda parlamentu Pavol Hrušovský obvinil prezidenta Schustera, že vypsáním referenda bez konzultace s Ústavním soudem se vzdal své pozice nadstranického prezidenta.

"Je příznačné, že se spojil s komunisty, stranou Smer a odboráři. Proměnil prezidentský palác v odborářskou pobočku a degradoval post hlavy státu. Nový prezident bude mít těžkou úlohu vrátit tomuto postu úctu a vážnost," uvedl Hrušovský.

Varoval Schustera, že referendum bude neplatné a tato manipulace mu nepřinese opětovné zvolení na post hlavy státu. "Schuster ukázal, jak hluboce nepochopil úkol hlavy státu," konstatoval.       

Referendum spustila petice

Slováci budou v referendu hlasovat o zkrácení volebního období současného parlamentu a vypsání předčasných parlamentních voleb.

Prezident vypsal referendum na základě petiční akce Konfederace odborových svazů. Petiční akci podpořila také opoziční strana Smer a komunisté. Za dva měsíce petici podepsalo přes 600 tisíc občanů Slovenska.

Podle slovenské ústavy je prezident povinen vypsat referendum, pokud to požaduje minimálně 350 tisíc občanů. Referendum bude platné pouze v případě nadpoloviční účasti všech voličů.

Schuster spojil plebiscit a volby

Schuster obhajoval své rozhodnutí spojit referendum a první kolo prezidentských voleb tím, že chtěl umožnit co nejširšímu počtu voličů účast na obou důležitých hlasováních.

"Pokud bych hlasování nespojil, mohlo se stát, že v roce 2004 bychom přistoupili k volebním urnám celkem pětkrát a bylo by velmi těžké motivovat voliče tak, aby pokaždé přišli k volebním urnám," dodal.

Prezident tvrdil, že spojením hlasování se rovněž ušetří finanční náklady. "Ať už bych se rozhodl jakkoli, byl bych kritizovaný. Rozhodl jsem se podle ústavy i své kompetence a bude za to nést odpovědnost," dodal.

Dzurinda: vyhazujeme peníze

Premiér Mikuláš Dzurinda považuje referendum za plýtvání penězi. "Je to politicky nečestné a neférové. Pravidla hry jsou jasná: mandát každé vlády by měl trvat čtyři roky," tvrdí Dzurinda.

Premiér kritizoval také spojení referenda a volby prezidenta. "Považuji to za snížení vážnosti volby hlavy státu," dodal.

Znění otázky v referendu:

Jste pro to, aby poslanci Národní rady Slovenské republiky přijali ústavní zákon o zkrácení třetího volebního období Národní rady SR tak, aby se parlamentní volby konaly v roce 2004?

Upozornil, že spojením obou hlasování se neušetří ani finanční prostředky, protože v každém volebním obvodě budou potřebné dvě komise a paralelní sčítávání hlasů bude technicky náročnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci budou 3. dubna volit prezidenta

Předseda slovenského parlamentu Pavol Hrušovský ve čtvrtek určil konání přímých prezidentských voleb na 3. dubna 2004. Pokud v prvním kole nezíská žádný...

Výběr článků

Načítám