Hlavní obsah

Spolkový sněm schválil německý plán úlev ve výši 200 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí zákonodárci podpořili v pátek vládní návrh vytvořit fond s 200 miliardami eur (asi pěti biliony Kč) k omezení dopadu prudce rostoucích cen energií. Odhlasovali i pozastavení ústavní dluhové brzdy omezující strukturální zadlužování vlády, bez čehož vládní návrh nemohl projít.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz.

Článek

Podle vlády má fond fungovat až do roku 2024 a bude financovat omezení cen energií i dotace. Domácnosti budou moci od března 2023 využívat cenového stropu, který se bude vztahovat až na čtyři pětiny jejich obvyklé spotřeby, napsal web německé stanice Deutsche Welle.

Fond je terčem kritik z ciziny, zejména z Francie. Také závěry summitu EU obsahují výzvu, aby členské země udržely jednotu společného trhu. Některé země obviňují Německo, že ji narušuje, když prosazuje svůj fond. Web Politico podtrhl, že závěry připouštějí kroky na národní úrovni, ale jen při „zachování rovných podmínek a integrity jednotného trhu“. Obří fond, jaký si jiní nemohou dovolit, bývá označován za porušení rovnosti.

V Berlíně demonstrovalo 80 tisíc lidí. Chtěli podpořit Íránce

Evropa

Představitelé Francie a Německa se v této situaci sešli ve čtvrtek na okraj summitu v Bruselu. Francie také oznámila, že prezident Emmanuel Macron a kancléř Olaf Scholz se sejdou příští středu v Paříži. Předtím Francouzi zrušili mezivládní setkání, jež bylo také plánováno na středu.

Agentura Bloomberg upozornila, že vlády zemí EU zatím přislíbily více než 550 miliard eur na ochranu občanů a podniků před rostoucími náklady na energie. Podle analytického centra Bruegel se tato částka vyšplhá na 710 miliard eur, když se započítá podpora prostřednictvím půjček, záchranných programů a znárodnění. To je jen o 90 miliard eur méně, než kolik bylo určeno pro přelomový úvěrový program EU na pomoc při zotavování z pandemie covidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám