Hlavní obsah

Spojeným státům chybí pro přijetí rezoluce jeden hlas

CNN, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bílému domu chybí v Radě bezpečnosti (RB) OSN k přijetí rezoluce, schvalující válku s Irákem, jen jeden hlas. Z celkového počtu 15 zemí potřebuje, aby nejméně 9 z nich souhlasilo. Nyní jich má na své straně 8. Možnost zvrátit vývoj mají v rukou zatím nerozhodnuté Chile a Mexiko, dále Rusko, Francie a Čína s právem usnesení vetovat.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zájemci najdou nabíjecí místo u vjezdu do areálu školních dílen.

Článek

Okruh zemí, které musí Spojené státy přesvědčit o správnosti vlastního postupu na Blízkém Východě, se už zúžil jen na Mexiko a Chile. Americký prezident George W.Bush podle CNN tráví s jednotlivými představiteli obou zemí denně dlouhé hodiny na telefonu a přesvědčuje, aby válce řekli Ano.

"Bush s Blairem slíbí Latinské Americe cokoli, aby je získali na svou stranu," uvedla pro CNN americká diplomatka při OSN Andrea Koppelová. Spojené státy zatím mohou s určitostí počítat s hlasy 3 afrických zemích - Kamerunu, Guiney a Angoly, které v jejich postoji nezviklal při své návštěvě ani francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin.

Potřebné Ano válce už předem přislíbily také Španělsko, Velká Británie, Pákistán a Bulharsko. Naopak stále proti jsou Rusko, Čína a Francie s právem vetovat návrh, dále pak Německo a Sýrie. Poměr sil v RB se začíná přibližovat k (pro Bílý dům potřebnému) poměru 9:6. Alespoň jedna země z dvojice Mexiko a Chile totiž kvůli své ekonomické závislosti na USA nakonec Washington podpoří.

Reklama

Související články

Riceová: udeříme i bez rezoluce OSN

Spojené státy jsou připraveny vojensky odpovědět na hrozby, které představuje Saddám Husajn, a to i v případě, že Rada bezpečnosti OSN odmítne druhou rezoluci...

Výběr článků

Načítám