Hlavní obsah

Spojené státy slíbily ztrestat zloděje skvostů Mezopotámie

DPA, ČTK, Helena Landovská
LYON

Najít maximum cenných historických památek ukradených po pádu Saddámova režimu z iráckých muzeí se v úterý na schůzce v Lyonu zavázala mezinárodní policejní organizace Interpol, sdružující 181 zemí. USA potrestají ty, kdo v muzeích rabovali, slíbil navíc americký ministr spravedlnosti John Ashcroft, který se schůzky zúčastnil.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Pojišťovny pravděpodobně označí škodu na obou vozidlech za totální.

Článek

"Zdá se, že rabování provedly organizované zločinecké skupiny, které věděly, co přesně hledají," prohlásil Ashcroft s tím, že zloději už zřejmě cennosti vyvezli za hranice. "Spravedlnosti ale neuniknou," dodal. "Americká spravedlnost a Interpol udělají vše, aby se předměty vrátily těm, jimž po právu patří - iráckým muzeím a knihovnám," zdůraznil. Dodal, že "zemi, kde celá generace Iráčanů nepoznala pravdu ani krásu, může smysl pro pravdu a krásu vrátit právě jejich umění a kultura".  

Interpol ve spolupráci s UNESCO nyní zpracovává seznam  nesmírně cenných ukradených památek staré Mezopotámie s jejich přesným popisem a všechny instituce, kde by je zloději mohli chtít zpeněžit, mají povinnost jejich objevení oznámit.

Na pomoc přichází i EU

Zabránit tomu, aby předměty patřící do světového kulturního dědictví skončily v cizích muzeích a soukromých sbírkách, chce i Evropská unie. "EU vyjadřuje nejhlubší znepokojení nad tragickým ničením, vandalismem a rabováním muzeí a knihoven, které mají životní význam nejen pro Irák, ale pro celý svět," píše se v rezoluci, kterou dnes v Bruselu schválili ministři kultury 15 členských států a deseti vstupujících zemí, včetně ČR.

"Evropská komise nyní zkoumá, jak do boje proti obchodu s uloupenými díly zapojit evropskou policejní organizaci Europol a jak se podílet na obnově poničených archeologických památek," uvedla eurokomisařka pro kulturu Viviane Redingová. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám