Hlavní obsah

Spojené státy se rozloučily s posádkou Columbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Spojené státy v úterý vzdaly hold posádce raketoplánu Columbia. Prezident George Bush se poklonil památce obětí katastrofy v Johnsonově kosmickém středisku a označil je za "odvážné hrdiny", kteří měli v životě jasný cíl a odhodlání jej vyplnit.

Foto: Zuzana Kopčová

Krátkodobý pobyt v zahraničí bezpochyby přináší nové zkušenosti a možnost rozšířit si sociálně-kulturní obzory.

Článek

Hovořil o náhlé a strašné ztrátě a rodinné příslušníky ujistil, že jejich smutek i jejich hrdost sdílí celý národ. "Jejich mise byla téměř u konce a ztratili jsme je tak blízko domova," řekl Bush. "Každý z těchto astronautů měl odhodlání i disciplínu, jaká se od lidí tohoto druhu vyžaduje. Každý z nich věděl, že velké úsilí nelze oddělit od velkého rizika, a každý toto riziko dobrovolně, ba radostně akceptoval. Celé lidstvo je jejich dlužníkem."

Smutečního aktu pod širým nebem se zúčastnilo 10 až 15 tisíc lidí, v první řadě pak pracovníci NASA. Bushe doprovázela manželka Laura, první člověk na Měsíci Neil Armstrong, bývalý senátor a první americký kosmonaut John Glenn s manželkou, šéf NASA Sean O'Keefe a delegace zástupců Kongresu.

Tryzně za Ramona přihlížely dva tisíce lidí

Pondělní tryzny za izraelského astronauta Ilana Ramona se kromě jeho nejbližších příbuzných zúčastnilo na 2000 lidí. Bohoslužba se konala v místní synagoze za účasti šesti rabínů a tří kantorů. "Bylo to opravdu krásné," řekl Ramonův otec Eliezer Wolferman podle agentury AP.

Izraelský vrchní rabinát doufá, že se podaří najít a identifikovat aspoň část Ramonova těla. Pak bude možné uspořádat židovský pohřební obřad. "Nebudeme-li mít identifikovatelné ostatky, pak ho (Ramona) v okamžiku, kdy úřady oznámí, že se tělo nenašlo, prohlásíme za mrtvého a rodina může začít sedmidenní období smutku," řekl pracovník vrchního rabinátu.

Pro Indy jsou cesty do kosmu nepředstavitelné

Fotografie Kalpany Chawlaové, členky posádky Columbie indického původu, jsou na prvních stránkách indických deníků společně se snímky truchlících pozůstalých. Televize vysílají poslední vteřiny rozhovoru řídícího střediska s posádkou raketoplánu. Místní obyvatelé si o havárii se zájmem přečtou, ale jinak se jich smrt ve vzdáleném vesmíru příliš netýká.

Reklama

Související články

Profily astronautů

Havárie raketoplánu si vybrala sedm obětí na životech. Zahynulo při ní šest amerických astronautů spolu s vůbec prvním astronautem z Izraele.

Výběr článků

Načítám