Hlavní obsah

Spojenci našli iráckou mučírnu

ABÚ CHASÍB

Mučírnu s háky visícími ze stropu a místnost pro popravy elektrickým proudem objevili spojenci ve sklepení policejní stanice v Abú Chasíbu. Britská námořní pěchota tam prohledala dům obávané Husajnovy tajné policie ve snaze najít informace o místních ozbrojených skupinách. Informoval o tom reportér BBC pohybující se s vojenskou jednotkou.

Foto: Pavel Jaňurek

V Petrovicích u Karviné kopou stavbaři nový rybník

Článek

Jedna místnost byla zcela prázdná kromě dvou pneumatik a elektrického kabelu. Iráčané reportérovi BBC popsali, že vyšetřovatel během výslechu stál na pneumatikách, zatímco podlaha byla mokrá a do vězně byl pouštěn elektrický proud, uvádí americká CNN.

V dalších místnostech visely ze stropu háky, cela o velikosti 1,2 x 2,4 metru byla vybavena jen matrací s polštářem.

Z mučení se šlo vykoupit

Iráčan, který nechtěl být identifikován, reportéru BBC prozradil, že vězňům byly zavázány oči, byli spoutáni, zavěšeni na háky a zbiti. Občan, který provedl zločin a chtěl se vyhnout mučení, musel zaplatit, a to asi 1600 amerických dolarů za krádež a dvojnásobek za vraždu.

V dobytých městech stále vládne strach

Strach ze Saddáma Husajna, jeho tajné policie a vládnoucí strany Baas v Iráčanech přetrvává i poté, co do měst vstoupili spojenci. Jeden z Iráčanů pracující na remorkéru v jihoiráckém přístavu Umm Kasr reportérovi BBC řekl, že nechce mluvit o Husajnovi, dokud je u moci.

"Lidé, kteří v Safvánu hovořili na televizní kameru, kteří si dovolili hovořit o Saddámovi, kteří oslavovali příchod Američanů, jsou nyní mrtví," vysvětlil. Agenti bagdádské vlády mohou ještě stále slídit i v oblastech dobytých spojenci, proto se Iráčané bojí být spatřeni po boku západních vojáků, řekl irácký dělník.

Budeme se bát, dokud Saddám žije

Jeho kolega se osmělil promluvit s britským novinářem výměnou za slib anonymity: "Jsem si na 90 procent jistý, že Američané válku vyhrají, ale Iráčané se budou pořád bát, dokud nebude Saddám mrtev."

"Vrátil jsem se do práce, když jsou ve městě Britové, abych se mohl postarat o svou loď. Nabírala vodu, tak jsem ji chtěl zachránit. Ale mnozí lidé zde se nechtějí do práce vrátit. Bojí se být spatřeni v přístavu, mají strach, že Amerika válku nevyhraje a Saddám si pak pro ně přijde. Pokud válka dopadne špatně, budu muset opustit Irák, protože jsem šel do práce, když bylo město pod vládou Britů. Když se postavíš proti Saddámovi, budeš zabit." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám