Hlavní obsah

Speciální záchranná jednotka pátrala po ´Chemickém Alím´

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KATAR

Záchrana zraněné zajatkyně Jessiky Lynchové z nemocnice v Násiríji byla součástí větší akce, jejímž prioritním cílem bylo polapit "Chemického Alího", Husajnova bratrance generála Alího Hasana Madžída.

Foto: ZŠ Prameny

Přírodovědná stanice

Článek

Ten totiž podle informací zpravodajců právě ze sklepů nemocnice, kde byla držena zajatá Jessica Lynchová, řídil akce proti Američanům v okolí města.

Podle důstojníka druhé průzkumné jednotky námořní pěchoty jeden ze zpravodajských zdrojů v Iráku uvedl, že se ve sklepě nemocnice konaly schůzky představitelů strany Baas, fidájínů a milic. "Dokonce nám nakreslil schéma nemocnice a sdělil, že sklep je tak zabezpečený, že ho nemůžeme zničit bombami," uvedl důstojník a dodal: "Iráčané nám také sdělili, že nejsnáze se do objektu dostaneme přes nájezdovou rampu, a udali, kde se nachází."

Jak plyne z popisu záchranné akce[celá zpráva], speciální jednotka se těmito informacemi řídila, Madžída však nepolapila. Madžíd podle informací zpravodajských zdrojů skrývá svoji identitu tím, že si obléká prostý arabský šat. Také bylo zjištěno, že mezi městy ve středním a jižním Iráku se pohybuje v červeném Nissanu z roku 1979.

Svou přezdívku získal generál kvůli tomu, že proti Kurdům, kteří v roce 1988 povstali, použil bojové plyny.

Údajně měl být zabit hned při prvním útoku na Irák, kdy bunkr Saddáma Husajna zasáhly dvě bomby.

Jessica Lynchová se bránila

"Odhodlaně se bránila. Chtěla v boji s nepřítelem zemřít, a ne padnout živá do rukou Iráčanů," řekl k událostem předcházejícím zajetí Jessiky Lynchové nejmenovaný zdroj z Pentagonu. Dodal, že z obklíčení nebylo úniku. Američtí vojáci se v tu chvíli ocitli v kleštích, což je prý i důvod, proč Jessika utrpěla tak rozsáhlá zranění.

Armáda tímto prohlášením nepřímo vyloučila možnost, že dívka byla Iráčany surově mučena. Z její jednotky 507. zásobovací se ale stále pohřešuje sedm osob. Sama vojínka je už nyní v bezpečí na americké základně v Německu. Jejím největším přáním je podle ošetřujících lékařů "odjet domů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám