Hlavní obsah

Španělská princezna souhlasí s výslechem, k soudu půjde

Madrid

Španělská princezna Cristina se nebude bránit předvolání k soudu, kde by měla v březnu vypovídat v kauze daňových úniků a praní špinavých peněz. V Madridu to v sobotu oznámili její advokáti.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělská princezna Cristina bude vypovídat v kauze daňových úniků a praní špinavých peněz.

Článek

Dcera španělského monarchy se podle soudců dopustila trestných činů při obchodech svého manžela, který je podezřelý z několikamiliónové zpronevěry. "Její královské veličenstvo se rozhodlo nevyužít práva na odvolání (proti nařízenému výslechu) a svobodně předstoupí před soud," uvedli obhájci v prohlášení.

Rozhodnutí Cristiny vypovídat potvrdil i soud v Palmě de Mallorca, který kauzu projednává. Podle soudce Josého Castra princeznino vyšetřování souvisí s objasňováním aféry jejího manžela, bývalého házenkáře Iňakiho Urdangarína, který je podezřelý ze zpronevěry více než šesti miliónů eur (165 miliónů Kč) z dobročinné nadace, kterou vedl.

Bezpříkladný proces

Mladší ze dvou dcer Juana Carlose má vyšetřovatelům vysvětlit své partnerství ve firmě Aizoon, v níž působí i Urdangarín. Cristina je podle španělského tisku podezřelá, že se podílela na obchodech svého manžela. Podle španělského tisku mohou obvinění otevřít cestu k bezpříkladnému procesu se členem královské rodiny.

Podezření vůči Cristině a jejímu manželovi vrhá stín na královskou rodinu a šestasedmdesátiletého panovníka, který po dlouhé roky patřil k nejrespektovanějším osobnostem ve Španělsku.

Kromě této aféry jeho pověst vážně poškodilo i odhalení, že se v roce 2012 účastnil nákladného lovu slonů v Africe, zatímco jeho země bojovala s ekonomickou krizí a vysokou nezaměstnaností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám