Hlavní obsah

Soud ve Francii povolil znárodnění největšího dodavatele energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský stát může plně převzít tamního největšího dodavatele energií EdF. Odvolací soud podle agentury Reuters včera zamítl stížnost menšinových akcionářů na plán zestátnění firmy.

Foto: ČTK

Bugejská jaderná elektrárna, která se nachází v jižní části Francie. Ilustrační foto

Článek

Stěžovali si na to, že výkupní cena od státu ve výši 12 eur za jednu akcii je příliš nízká. Výkup akcií, který byl stížností blokován, tak může nyní pokračovat.

Vláda zahájila nákupy akcií EdF loni v létě, kdy měla v energetické společnosti podíl přibližně 84 procent.

Na odkup si vyhradila zhruba deset miliard eur (235 miliard korun). Podle Reuters už stát v současnosti vlastní 95,82 procenta akcií.

Akcie firmy se ještě počátkem loňského července prodávaly za osm eur, po oznámení záměru vlády posílily o 50 procent na 12 eur, kde se jejich cena drží do současnosti.

Západ chce rozbít dominanci Ruska na trhu s jadernou energií

Zahraniční

Vytěsnění akcionářů je součástí plánu prezidenta Emmanuela Macrona vsadit na jadernou energii a v nadcházejících letech postavit dalších šest reaktorů.

V soutěži o Dukovany

EdF je také jedním ze tří uchazečů o dostavbu jaderného bloku v Dukovanech. O vítězi tendru by se mělo rozhodnout do konce roku.

S myšlenkou zestátnit největšího dodavatele elektřiny v České republice, společnost ČEZ, přišel loni i premiér Petr Fiala (ODS).

Stát ve firmě nyní drží zhruba 70procentní podíl. Pokud by stát vykoupil všechny akcionáře, vyšlo by to až na stovky miliard. Variantou by bylo firmu rozdělit, kdy by stát vlastnil výrobu elektřiny.

Obří zakázka na nový blok v Dukovanech: Finišuje vyjasňování podmínek s uchazeči, finální nabídky do podzimu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám