Hlavní obsah

Soud v USA stíhá lékaře za zneužívání českých chlapců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

Soud v americké Atlantě projednává případ lékaře Gregoryho Kapordelise (43). Je obviněn ze sexuálního zneužívání dětí z Ruska, Česka a afrických zemích. Měl údajně ovlivňovat i tři svědky v ČR. Obvinění lékaře umožnil nový zákon proti sexuální turistice. Podle něj lze stíhat občany Spojených států za zneužívání osob v zahraničí.

Foto: archiv autora

Textař Zdeněk Borovec na snímku ze 70. let minulého století.

Článek

Soudce Alan Baverman v pondělí rozhodl, že Kapordelis musí zůstat v domácím vězení. Do konce týdne bude jasné, zda zruší kauci ve výši 500 tisíc dolarů (asi 15 mil. Kč) - ta mu umožňuje žít na svobodě.

Lékař byl zatčen v polovině dubna na newyorském letišti. Záhy byl obviněn, že cestoval do Ruska kvůli sexuálním stykům s nezletilými a mladistvými. Údajně děti vozil také do svého domu v Gainesville, asi 100 kilometrů od Atlanty.

Vedle malých Rusů zneužíval i nezletilce z ČR a z blíže neupřesněných afrických zemí. Čechů měl přitom během "výletů" zneužít nejméně šest.

Zrádné telefonáty, e-mail

Zrušení kauce požaduje prokurátorka Vaughn Dunniganová. Zdůvodňuje to nálezem tisíce kusů dětské pornografie v Kapordelisově nemovitosti v Gainesville.

Stíhaný lékař napsal také e-mail chlapci z Petrohradu, kterého chtěl adoptovat. Na dálku ho uklidňoval, že se vše brzy vysvětlí.

Ruská policie totiž údajně chlapci sdělila, že šest Čechů, jež znal, zemřelo nebo je nezvěstných. Kapordelis proto oslovil tři nezletilce v ČR, aby dokázali že žijí a "ti šílenci v Rusku si nemysleli, že někoho zabil".

Právě tato skutečnost mu ale značně přitížila. Podle Dunniganové se  snažil ovlivnit výpovědi svědků ve svůj prospěch - porušil pravidla kauce.

Sex po požití drog

Žaloba tvrdí, že Kapordelis při cestách do Petrohradu lákal do hotelového pokoje chlapce ve věku 12 až 17 let. Původní profesí anesteziolog je prý navíc příležitostně omamoval drogami a měl s nimi poté sexuální styky.

Podle nového zákona, platného v USA od loňského roku, hrozí lékaři v případě uznání viny až 60 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám