Hlavní obsah

Soud potvrdil viníka v kauze vadných prsních implantátů, tisíce žen mají dostat odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížský odvolací soud ve čtvrtek potvrdil odpovědnost německé certifikační společnosti TÜV Rheinland v kauze vadných prsních implantátů francouzské firmy Poly Implant Prothèse (PIP). Tisíce poškozených žen tak podle soudu mají nárok na odškodné, informovala s odvoláním na právní zástupce obětí agentura Reuters. Skandál kolem nevhodných silikonových výplní, které po celém světě dostaly desítky tisíc žen, propukl před deseti lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vadné implantáty mohlo dostat až 400 tisíc žen po celém světěVideo: Reuters

 
Článek

Německá firma čelila nebo čelí ve Francii v souvislosti s vadnými implantáty několika dalším žalobám. Odpovědnost TÜV, která zodpovídala za to, že PIP splňuje evropské normy týkající se prsních implantátů před jejich uvedením na trh, potvrdil letos v únoru také odvolací soud v Aix-en-Provence . Další rozhodnutí v souvislosti s touto kauzou se čeká 11. července od soudu v Toulouse, kde podalo žalobu 1500 obětí.

Kauza vadných prsních implantátů: Firma musí zaplatit 20 tisícům žen odškodné

Zahraniční

„Jsme spokojeni s tímto verdiktem, který s konečnou platností vyvrací všechny pochyby o odpovědnosti TÜV,” uvedl právní zástupce Olivier Aumaître. „Po desetiletém čekání a zuřivém boji bude muset německý certifikátor plně odškodnit oběti,” dodal.

Mluvčí německé certifikační firmy odmítl zatím verdikt komentovat. Společnost si podle něj chce nejprve počkat na překlad soudního rozhodnutí a pečlivě ho prostudovat.

Výše odškodného

Kdy a v jaké výši ženy odškodnění obdrží, ještě není jasné, uvedlo sdružení zastupující oběti vadných implantátů. Pro každou z poškozených chce však dosáhnout vyplacení až desítek tisíc eur. Soudní verdikt ohledně odškodnění se očekává v letos v září.

Firma PIP používala v implantátech místo medicínského silikonu nestandardní silikonový gel vlastní výroby, který nebyl oficiálně schválen. Implantáty praskaly až dvakrát častěji než výrobky jiných firem. Mezi lety 2001 a 2010 PIP po celém světě prodala téměř milion nevhodných implantátů, počet obětí agentura AFP odhaduje na 400 000. Zhruba 2000 žen si je nechalo voperovat i v České republice.

Společnost PIP ukončila svou činnost v roce 2010. Její zakladatel Jean-Claude Mas dostal v roce 2013 u soudu trest čtyři roky vězení a pokutu 75 000 eur (nyní 1,9 milionu Kč), v roce 2019 zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám