Hlavní obsah

Šokující válečný zločin, hovoří Západ o zničení Kachovské přehrady

Zničení Kachovské přehrady je otřesným činem, který demonstruje brutálnost Ruska a války na Ukrajině, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Charles Michel, předseda Evropské rady, připomněl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin.

Protržená Kachovská přehradaVideo: Reuters

 
Článek

Podle šéfa Severoatlantické aliance Rusko útokem na Ukrajinu rozbilo mír v Evropě. „Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a způsobuje závažné poškození životního prostředí,“ řekl Stoltenberg na úvod schůzky prezidentů tzv. bukurešťské devítky, která se koná v úterý v Bratislavě. Generální tajemník NATO zdůraznil, že dveře Aliance jsou pro Ukrajinu otevřené. „Rusko v tomto směru nemá právo veta,“ zopakoval.

Podle šéfa britské diplomacie Jamese Cleverlyho, který je na návštěvě v Kyjevě, se zničení přehrady odehrálo jen a jen jako důsledek ruské invaze na Ukrajinu. „Budeme nadále vyhodnocovat vývoj, ale nejlepší věc, kterou by teď Rusko mohlo udělat, je okamžitě stáhnout své vojáky,“ řekl Cleverly při návštěvě Hrebelky u Kyjeva po pondělním jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Bylo by Rusko skutečně ochotné zničit Kachovskou přehradu?

Evropa

Voda z protržené přehrady zaplavila město Nová KachovkaVideo: Reuters

„Bezprecedentní útok na přehradu v Nové Kachovce mě šokoval. Ničení civilní infrastruktury lze jednoznačně kvalifikovat jako válečný zločin – a my poženeme Rusko a jeho představitele k odpovědnosti,“ uvedl šéf Evropské rady Michel. Slíbil, že na červnovém summitu EU nastolí tuto otázku a navrhne pomoc zaplaveným oblastem. „V myšlenkách jsem se všemi rodinami na Ukrajině postiženými touto katastrofou,“ uvedl Michel.

Odpovídá to způsobům Vladimira Putina, soudí Scholz

Podle německého kancléře Olafa Scholze představuje likvidace přehrady nový rozměr bojů. „Odpovídá ale způsobu, jakým ruský prezident Vladimir Putin válku proti Kyjevu vede,“ řekl Scholz.

Přehrada se protrhla po výbuchu, z něhož se Moskva a Kyjev obviňují navzájem. Vrcholný ukrajinský diplomat Anton Korynevyč v úterý před Mezinárodním trestním soudem v Haagu obvinil ze zničení přehrady Rusko a prohlásil, že jde o akci „teroristického státu“.

Foto: Profimedia.cz

Zatopená vodní elektrárna po zničení přehrady v Kachovce

„Rusko nás nemůže porazit na bitevním poli, a tak se zaměřuje na civilní infrastrukturu, aby se nás pokusilo zmrazit a přimět k podřízenosti,“ řekl zastupující velvyslanec ukrajinského ministerstva zahraničí.

Hostitelka summitu tzv. bukurešťské devítky, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, uvedla, že nejlepším způsobem, jak obnovit mír v Evropě, je poskytování pomoci Ukrajincům. „Všichni chceme obnovit spravedlivý mír. Přibližuje nás k tomu pomoc Ukrajině,“ řekla.

Terorismus, ale čí? Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z odpálení Kachovské přehrady

Válka na Ukrajině
Foto: Mapy.cz

Cherson a Kachovská přehrada

Výběr článků

Načítám