Hlavní obsah

Šokovaným Němcům přicházejí nové zálohy na plyn, až 35krát vyšší

– Berlín

Teplo se v Německu stane pravým luxusem a obyčejné lidi dostane do existenčních potíží, píšou německá média. Němci totiž dostávají nové rozpisy plateb záloh na plyn a jsou bez rozdílu v šoku. Mnoho z nich netuší, z čeho měsíční platby zaplatí.

Foto: ARMEX ENERGY a.s.

Ilustrační foto.

Článek

Rodina Hensmannova z padesátitisícového Hildenu v Severním Porýní-Vestfálsku platila dosud zálohu ve výši 92 eur/ měsíc (2300 Kč) za plyn. Od listopadu má platit 3192 eur (79 800 Kč), což je 35krát více než dosud, píše server týdeníku Focus. Hensmannovi nejsou sami. Podobné šoky zažívají lidé po celém Německu.

Dvaasedmdesátiletá penzistka Edith Walzová z Dannenbergu ve spolkové zemi Dolní Sasko také netuší, co bude dělat. „U společnosti E.ON jsem dosud platila za plyn 87 eur (2175 Kč). Nyní mi to zvýšili na neuvěřitelných 913,13 eura (22 828 Kč).“

Renate Slomaová z Berlína dosud platila měsíční zálohy za plyn ve výši 85 eur (2125 Kč), nyní by měla platit 883 eur (22 075 Kč), což je částka, která je vyšší než její měsíční nájemné. „Nechápu, z čeho to zaplatím. Tak vysoký důchod nemám,“ řekla.

V šoku je i Stefanie Wegenerová, která má od října platit měsíčně za plyn 1113 eur (27 825 Kč). To je podle jejích slov víc, než činí měsíční splátka hypotéky za její dům.

Německo znárodní dovozce plynu Uniper

Ekonomika

Spotřebitelské centrum vysvětluje, že pokud si společnost vyhradila právo na změnu ceny, může ji zvýšit. „Plyn musí pořizovat za aktuální, extrémně vysoké tržní ceny a regionální dodavatel na to nemá žádný vliv, a to ani na to, zda kabinet zavede daň za plyn,“ uvedl dodavatel plynu, společnost Mitgas, jehož zákaznicí je Renate Slomaová.

Deník Bild upozorňuje, že horor nezažívají jen běžní spotřebitelé, ale také podnikatelé. Andreas Stumpf z Olpe ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko je partnerem ve společnosti na zpracování kovů. „Vyrábíme bezešvé měděné trubky. Plyn potřebujeme pro pece, bez nichž nejde vyrobit ani jedinou trubku. Máme spotřebu plynu kolem 4 000 000 kWh. Netuším, co budeme dělat, protože pro nás se zvýšila cena plynu o více než 1000 procent. To nemůžeme přenést na naše zákazníky,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám