Hlavní obsah

Sojuz se připojil k ISS

DPA, bh, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Po dvoudenním letu se v pondělí ruský modul Sojuz TMA 3 připojil k Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Sdělilo to řízení kosmických letů v Moskvě. Přiblížení bylo dokončeno v 9.16 středoevropského času.

Foto: OZC Zlaté jablko

V roli prodejce pečiva se loni představil Martin Dejdar

Článek

 Nová posádka, kterou tvoří Američan Michail Foale a Rus Alexander Kalerij, by měla na palubě ISS pobýt asi 200 dnů. Současná posádka, Edward Lu a Jurij Malečenko, by se na zem měla vrátit 28. října.

Experimenty a školáci

V nové posádce bude i španělský kosmonaut Pedro Duque z evropské kosmické agentury ESA. Jeho mise, nazvaná podle španělského dramatika a básníka Miguela de Cervantese, by měla vyzkoušet některé biologické experimenty a navázat spojení se španělskými školáky. Duque se vrací na zem se starou posádkou.

Foale a Kalerij mají během pobytu na stanici vystoupit do volného kosmu, bez jištění třetí osoby zevnitř lodi. "Jsme připraveni do toho jít," prohlásil Kalerij před startem.

Naposledy s chybou

Při posledním návratu modelu Sojuz došlo k chybě počítače a kosmonauti přistáli v kazašské stepi 500 km od původně plánovaného místa.

Po tragédii amerického raketoplánu Columbia jsou ruské lodě nicméně jedinými prostředky, které dokáží navázat spojení s modulem ISS.

Související články

Noví obyvatelé ISS úspěšně odstartovali

Raketa Sojuz se tříčlennou mužskou posádkou úspěšně odstartovala v sobotu z ruského kosmodromu Bajnonur v Kazachstánu. Cílem mise je Mezinárodní kosmická...

Výběr článků

Načítám