Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů zamítla posunutí voleb kvůli teroristům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v pátek zamítla návrh Bushovy administrativy, který měl umožnit posunutí termínu listopadových prezidentských voleb v případě teroristického útoku. Na svém závěrečném zasedání před parlamentními prázdninami schválila velkou většinou hlasů usnesení, které podobný krok odmítá.

Foto: archiv Jany Štěpánové

Jana Štěpánová si zahrála i ve filmu, naposledy to bylo ve snímku Román pro muže.

Článek

V usnesení se mimo jiné uvádí, že žádný úřad ani jednotlivá osoba by neměly získat pravomoc odložit nebo zrušit celonárodní volby. Bush se obává stejného fiaska, který ve volbách bezprostředně po krvavém atentátu v Madridu potkal loni španělského premiéra José María Aznara. 

Ministerstvo pro národní bezpečnost se v polovině července obrátilo formálně na ministerstvo spravedlnosti s požadavkem na vypracování právnické expertizy k možnosti uzákonění odkladu voleb. 

Demokraté ihned požadavek označili za záměrné budování atmosféry strachu mezi voliči. Republikáni tak prý chtěli ovlivnit hlasující ve svůj prospěch. [celá zpráva]

Informace o možném napadení USA v době voleb zveřejnilo na začátku července ministerstvo domácí obrany. Uvedlo, že teroristé se mohou pokusit nějakou velkou akcí ovlivnit výsledky voleb. Současně však zdůrazňují, že žádné konkrétní důkazy pro přípravu takových útoků neexistují. Podobných varování, která se nakonec ukázala lichá, od 11. září 2001 americké tajné služby zveřejnily několik.

Reklama

Související témata:

Související články

Teroristický útok může odložit volby v USA

Administrativa amerického prezident George W. Bushe chce mít v případě napadení teroristy možnost odložit listopadové prezidentské volby. Napsal to v pondělí...

Výběr článků

Načítám