Hlavní obsah

Smrtelný virus SARS znovu zaútočil v Kanadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/TORONTO

Další dva lidské životy si vyžádalo v Kanadě zatím neléčitelné nové plicní onemocnění, kterému podlehlo na celém světě již více než 70 lidí. Smrtelným virem je nakaženo přes 1900 lidí. Nejvíc úmrtí hlásí Čína a Hongkong. Čtyři osoby jsou s podezřením na SARS hospitalizovány také v ČR.

Foto: Zdeněk Nováček

Starohorská čočková polévka nebude v nabídce restaurací chybět

Článek

Kanadský premiér Jean Chrétien označil šíření akutního syndromu dýchacích cest (SARS) "za velmi vážný problém", ale podle něj zatím není důvod k panice.

Ze 150ti nakažených Kanaďanů se asi 100 případů vztahuje k Torontu. V provincii Ontario byla vyhlášena zdravotní pohotovost a návštěvy i personál nemocnic musí nosit roušky. Každý, kdo ví, že přišel do styku s nemocným, má zůstat deset dní v karanténě. Další nemocní jsou z provincií Alberta, Saskatchewan a Nový Brunšvik. 40 lidí je v karanténě ve Vancouveru, protože přišli do styku s nemocným na jedné klinice.

Situace v Asii

V jihočínské provincii Kuang-tung zemřelo v březnu na akutní syndrom dýchacích cest (SARS) devět lidí. Oznámila to ve středu vláda provincie Kuang-tung, odkud se tato nebezpečná nemoc zřejmě už od loňska šíří. Počet úmrtí na toto onemocnění ve světě tak přesáhl sedmdesátku. Dva mrtvé dnes hlásí Thajsko a jednoho oznámila Malajsie.

Podle agentury Reuters dnes odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) obdrželi od čínských úřadů povolení k návštěvě provincie Kuang-tung. "Tým je potěšen, že bude mít příležitost jet do Kuang-tungu," reagoval mluvčí WHO Chris Powell. Dodal, že odborníci se vypraví do této oblasti "co nejdříve".

S nejnovější bilancí z Kuang-tungu dosáhl počet mrtvých jenom v Číně 43, z toho tři v Pekingu. V březnu bylo v Kuang-tungu zaregistrováno 361 nových nakažených, což je údajně o více než 47 procent míň než v únoru. Dnes má vlastní bilanci zveřejnit i Šanghaj.

USA v úterý oznámily, že snižují počet diplomatického personálu v Kuang-tungu a v Hongkongu, kde zemřelo 16 lidí.

V úterý zemřel na SARS v Thajsku 78letý muž, který přicestoval za rodinou z Hongkongu. Thajské úřady uvalily karanténu na 20 jeho příbuzných. První obětí v Thajsku byl italský lékař, který pracoval pro Světovou zdravotnickou organizaci a jako první onemocnění diagnostikoval.

V Malajsii se čeká na pitvu muže, který je zřejmě první tamní obětí nemoci. Nedávno se vrátil z Číny. Osm lidí bylo v Malajsii hospitalizováno se syndromy onemocnění.

Nákaza se může šířit i letadlem

Onemocnění je silně nakažlivé a panují obavy, že se může šířit i při cestě letadlem. Ve Vietnamu zůstává zablokováno 11 zdravotníků z Francie, kteří byli před čtrnácti dny vysláni, aby pomohli kolegům v hanojské francouzské nemocnici při léčbě nemocných se SARS.

Personál společnosti Air France má strach vzít zdravotníky na palubu. Mluvčí Pasteurova ústavu k tomu řekl, že jsou obavy neopodstatněné a že by vláda neměla váhat a vyslat pro skupinu vojenské letadlo. Zdravotníci dlouhým pobytem ve Vietnamu prý riskují nákazu mnohem víc než spolucestující v letadle.

Americké úřady asi včera uvalily karanténu cestujících z letadla na lince z Tokia do Kalifornie. Letadlo bylo v úterý ponecháno po přistání v San Jose na letištní ploše se všemi cestujícími a posádkou, protože si čtyři osoby na palubě stěžovaly na příznaky podobné akutnímu syndromu dýchacích cest (SARS). Karanténa byla po hodině odvolána.

Do nemocnice byly převezeny jen tři osoby ze 139 pasažérů. Ostatní byli propuštěni domů. Stav čtvrté osoby, která uváděla potíže, hospitalizaci nevyžadoval. Všichni, kteří si stěžovali, v Tokiu přestupovali z jiného letu z Hongkongu, který je jedním z epicenter nemoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus SARS již zabil i svého objevitele

Epidemii smrtelného atypického zápalu plic SARS, která se nepřestává šířit z jihovýchodní Asie, podlehl v o víkendu i doktor Carlo Urbani (46), který...

Vir SARS poprvé propukl v Německu

V Německu byl potvrzen první případ koronárního viru způsobujícího nebezpečný zápal plic. Lékaři objevili u německého pacienta koronární viry, jež působí jako...

Výběr článků

Načítám