Hlavní obsah

Smrt po třiceti letech na útěku. Hlavu sicilské mafie nakonec dostala až rakovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životaběh muže, který o život připravil stovky jiných, se uzavřel v noci na pondělí. Nejhledanější mafián Matteo Messina Denaro zemřel na rakovinu. Italští policisté jej zatkli až krátce před smrtí, poté, co se skrýval dlouhých 30 let – byť bylo veřejně známo, kde se capo dei capi obvykle zdržuje.

Matteo Messina Denaro při zadržení letos v lednuVideo: Reuters

 
Článek

Říkali mu „Diabolik“ podle známé postavičky italského komiksu nebo také „Matteo Rolex“, to pro zálibu v drahých hodinkách. Matteo Messina Denaro, od roku 2006 nekorunovaný král Cosy Nostry (sicilské mafie) měl rád rychlá auta, počítačové hry a prý i mladé dívky.

Za fasádou playboye se ale skrývala nemilosrdná povaha, kdo se „Rolexovi“ odvážil zkřížit cestu, mohl počítat jen s tím nejhorším. Byl to Denaro, kdo – tehdy ještě sotva třicátník – patřil mezi klíčové postavy války mezi mafií a italskými úřady na přelomu 80. a 90. let 20. století. Cosa Nostra tehdy ovládala nemalý díl ekonomiky italského Jihu, a kdo odmítl spolupracovat, či se dokonce postavil na odpor, musel žít v permanentním strachu ze smrti.

Zásadní rána pro mafie. Díky rozkrytí šifry EncroChat rozluštěno 115 milionů konverzací o zločinech

Evropa

Mezi běžné praktiky mafie i samotného Denara tehdy patřily vraždy, únosy a vydírání. Denarova stopa je také v nejznámějším případu z té doby, kdy nastražená výbušnina vyhodila 23. května 1992 do povětří dvousetmetrový úsek dálnice u Palerma ve chvíli, kdy tudy projížděla kolona se soudcem/prokurátorem Giovannim Falconem, známým lovcem mafiánů. Teror si vyžádal 5 mrtvých včetně Falconeho. Jeho souputníka, prokurátora Paola Borsellina, mafiáni o pár týdnů později odpálili v autě v Palermu.

Muž bez tváře

Denaro se od června 1993 skrýval před spravedlností, později byl v nepřítomnosti odsouzen na doživotí a na rozdíl od mnoha jiných mafiánských případů nikdo z jeho okolí nikdy nepromluvil. Jak čas plynul, „Rolex“ se propracoval na pozici jednoho z nejhledanějších zločinců světa, navzdory tomu, že bylo veřejnou informací, kde se obvykle pohybuje: v okolí svého domovského města Castelvetrano na jihozápadě Sicílie.

Mnohokrát to vypadalo, že policie je na vážné stopě, ale zachycené odposlechy či šifrovaná korespondence na papíře k cíli nevedly. Úřady zadržely a posléze uvěznily Denarovu milenku, několikrát došlo k zabavení majetků a obřích finančních obnosů z mafiánova bohatství. Boss ale pořád unikal.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Počítačově upravená policejní fotografie Messiny Denara. Takto se policie domnívala, že by hledaný muž mohl vypadat v roce 2007

Zda fungovala jenom omerta, posvátný mafiánský kód mlčenlivosti, či zda k Denarovu úspěšnému vyhýbání se spravedlnosti napomohly i jiné faktory – například úplatní úředníci či strach jeho okolí – se asi sotva někdy dozvíme. Faktem je, že Denaro za sebou úspěšně zametal stopy. Nebyla například známa jeho fyzická podoba. Policie se řídila fotografií z jeho řidičského průkazu ze začátku 90. let.

„Bude dobré vidět, kdo přijde na pohřeb“

Klec spadla až 16. ledna 2023, kdy Denaro, nikoli poprvé, dorazil na soukromou kliniku v Palermu, aby podstoupil chemoterapii. To již trpěl pokročilým stadiem rakoviny. Více než stovka příslušníků speciálních sil s mafiánem, který přijel pod falešnou identitou, neměla žádnou velkou práci. „Stejně jste mě dostali jen proto, že jsem nemocný,“ měl Denaro říci při zatýkání.

Mafián 16 let unikal policii. Skrýval se jako kuchař v pizzerii

Koktejl

Messinu Denara poté spěšně uklidili ze Sicílie do ostře střeženého vězení u města L’Aquila na italské pevnině, bylo ale jasné, že jeho život se chýlí ke konci. Rakovina jej definitivně zahubila v noci z 24. na 25. září. Bylo mu 61 let.

Katolická církev odmítla Denarovi vypravit církevní pohřeb, poslední rozloučení tak bude podle všeho na hřbitově v Castelvetranu. A ač moc sicilské mafie od doby „Rolexovy“ největší pochybné slávy zásadně zeslábla, vedle Denarových blízkých se tam dají čekat i zachmuření muži v černých pláštích. Jak v pondělí napsal deník Corriere della Sera,„bude dobré vědět, kdo všechno přijde Denarovi na pohřeb“.

Reklama

Výběr článků

Načítám