Hlavní obsah

Slovenští Romové varují před další vlnou rabování

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Rada Romů Slovenska (RRS) upozorňuje na přetrvávající složitou situaci romského etnika, která může vést k ještě větším nepokojům, než se odehrály na východě Slovenska. Předseda RRS František Guľáš vyzval slovenskou vládu a ministra sociálních věcí Ľudovíta Kaníka, aby současný stav nepodceňovali a vytvořili co největší počet pracovních příležitostí.

Foto: Josef Zajíc

Vítkovice Cup 2014 ve sportovní gymnastice. Ostrava 18.10.2014: Jessop Ella Ross - Ladywell Gymnstic Club. Prostná

Článek

"Ve vládě sedí lidé, kteří by měli nést politickou odpovědnost za současný stav romské menšiny. Vicepremiér Pál Csáky má největší odpovědnost za řešení romského problému. Csáky však řeší pouze problémy maďarské menšiny a vyhýbá se odpovědím na otázky související s romskou problematikou. Musíme konstatovat, že vláda pověřila řešením romské otázky člověka, který nemá zájem tuto problematiku řešit," píše se v prohlášení RRS.

Představitelé slovenských Romů chtějí v nejbližších dnech předložit vládě svůj vlastní návrh koncepce na řešení romské problematiky.

Slovenský parlament v pátek zvýšil tzv. aktivační poplatek z 1000 slovenských korun na 1500 Sk. Na aktivační příspěvek mají nárok lidé v nouzi, kteří odpracují minimálně deset hodin týdně na veřejně prospěšných pracích.

Romové budují kanalizaci

Zájem o tuto práci je velký a starostové měst a obcí nemohou vyhovět všem zájemcům. Například v obci Zámutov v okresu Vranov nad Topľou žádalo o práci 420 Romů, ale starosta mohl zaměstnat jen sto lidí. "První skupina bude pracovat pět měsíců, pak je vystřídají jiní," říká starosta obce Milan Matta. Romové zde uklízejí ulice a budují kanalizaci v romské osadě.

V Trebišově, kde se odehrály největší nepokoje, pracuje v technických službách 130 Romů. Jenže v osadě žije přes 3000 Romů a pro všechny práce není. Rabovat však už nechtějí a přiznávají, že se bojí policistů, kteří zde před dvěma týdny tvrdě zasáhli.

Zesílené hlídky policie a armády nadále zůstávají na východě Slovenska. Po nepokojích byla zdejší policie posílena o 2000 mužů a tisíc vojáků. "Zvýšenou pohotovost odvoláme, až bude na východě Slovenska několik týdnů naprostý klid," uvedl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Boris Ažaltovič.

Reklama

Související články

Ochránci lidských práv: brutalita proti Romům

Evropské romské centrum pro lidská práva chce podat stížnost na postup slovenské policie při potlačování romských nepokojů na východním Slovensku. Oznámil...

Výběr článků

Načítám