Hlavní obsah

Slovenští Romové kupují hromadně jízdenky na západ

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Mluvčí Slovenské informační služby Vladimír Šimko v úterý potvrdil, že tajná služba má informace o připravovaném odchodu několika Romů z východního Slovenska. "Podle našich informací se jedná pouze o několik solventních jednotlivců. V žádném případě nehrozí žádné masové stěhování," dodal.

Foto: Stanislava Dvořáková

S historí a bohatým archivem byli účastníci seznámeni prostřednictvím brožury vydané k 100.výročí založení atletiky v Ústí nad Orlicí.

Článek

Slovenský velvyslanec ve Finsku Emil Kuchár rádiu Twist potvrdil, že od začátku roku 2004 přicestovalo do této země přibližně 200 Romů ze Slovenska.

Podle diplomata však žádný z nich nemá šanci dostat ve Finsku politický azyl a už příští týden vrátí finské úřady prvních 130 Romů zpátky na Slovensko. "Jsou zatím umístěni v azylových centrech a dostávají jen 2,40 euro na den, co jim nestačí ani na krabičku cigaret," dodal Kuchár.

Hitem Irsko

Pouze z košického sídliště Luník se údajně připravuje na odchod do Belgie 40 Romů a další rodiny z romské osady u Trebišova mají namířeno do Finska.

První Romové prý odcestují na západ už tuto středu. "V okolí obce Sečovce je hitem Irsko," informovalo rádio Twist.

Bývalý starosta Luníku Jozef Šana si myslí, že po vstupu Slovenska do Evropské unie odjede na západ polovina z téměř pěti tisíc obyvatelů sídliště. "Práce tady není a tak zkusí štěstí v zahraničí," říká Šana.

Zájem o jízdenky

Slovenské cestovní kanceláře už zaznamenaly zvýšený zájem Romů o letenky a jízdenky na mezinárodní autobusové linky. "Informují se víc než obvykle," potvrdila pracovnice jedné cestovní kanceláře.

Situace slovenských Romů se zhoršila po snížení sociálních dávek od začátku roku 2004. Většina Romů na východě Slovenska nemá práci a je odkázána na sociální dávky.

V únoru se objevily první případy rabování obchodů a slovenská vláda vyslala na východ země posílené hlídky policie a armády. V romské osadě u Trebišova zasahovala speciální jednotka policie za asistence vodního děla a obrněných transportérů.

Diskriminace Romů

Mezinárodní helsinská federace (International Helsinki Federation for Human Rights IHF) a Slovenský helsinský výbor včera zveřejnily prohlášení, ve kterém označily nedávné rabování Romů za reakci na sociální zákon, který má "zřejmý diskriminační záměr". Podle těchto organizací je například diskriminací, když se krátí finanční pomoc rodinám se čtyřmi a více dětmi.

"Na Slovensku převládá diskriminace, nerovnost a přehlížení romské otázky," uvádí se v prohlášení, které zaslaly Radě Evropy a OSN. IHF upozorňuje také na převládající prvky segregace romské komunity na Slovensku a žádá vyšetření zásahu policejních a vojenských jednotek na východě Slovenska. "Žádáme důkladné vyšetření okolností smrti Radoslava Pukyho. Na výsledky vyšetřování by měla dohlížet nezávislá občanská komise," uvádí se v prohlášení IHF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám