Článek
Zákon vznikl na základě hoaxu, který má kořeny i na proruských kanálech na Telegramu. Šíří se řetězovými e-maily, ale i přes sociální sítě a v rétorice některých politiků.
Na Slovensku se tohoto tématu chopil třeba předseda SNS Andrej Danko, v Česku například člen SPD Ivan David. Danko tvrdil, že Evropská unie se Slováky snaží „skrytou legislativou“ donutit jíst hmyz. Hoaxy o tajném přimíchávání cvrčků a jiného hmyzu do jídel patří mezi ty nejrozšířenější. Není to pravda.
I když potravinové výrobky z hmyzu existují, nikdo je nikoho jíst nenutí, navíc Evropská unie tyto výrobky přísně reguluje. Hmyz patří mezi tzv. nové potraviny – tedy potraviny, které se běžně nekonzumovaly v EU před 15. květnem 1997. Z tohoto důvodu musí projít přísnými kontrolami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a musí být vždy velmi dobře označeny. Takže žádné tajné přimíchávání, ale přísná hygienická pravidla.
Co prosazuje SNS
„Potravina obsahující složku z hmyzu, která je uváděna na trh, musí být na vnějším obalu označena informací o přítomnosti této složky ve státním jazyce. Informace o přítomnosti složky podle první věty musí být uvedena na přední straně obalu, viditelně a čitelně a musí být vizuálně odlišena od ostatních údajů,“ uvádí se v návrhu zákona, který do parlamentu předložil poslanec za klub SNS Adam Lučanský.
Návrh SNS podpořilo všech 78 poslanců koalice, včetně poslance za Hlas Jána Ferenčáka, který se s koalicí často dostává do názorového střetu.
Důvodová zpráva uvádí, že cílem předkládaného návrhu zákona je zajistit plnou informovanost spotřebitele o potravinách obsahujících složky z hmyzu prostřednictvím jasného, viditelného a čitelného označení těchto výrobků.
„Zavedení této povinnosti reflektuje potřebu eliminovat potenciální riziko uvádění spotřebitele v omyl v případech, kdy by informace o obsahu hmyzu v potravině nebyla zřejmá nebo by byla uvedena nepřehledně,“ stojí ve zprávě, která rovněž ukládá přísné oddělení těchto potravin.
Argumentem pro předkladatele je, že „oddělená prodejní místa umožní spotřebitelům snadnou a rychlou identifikaci těchto potravin“, čímž se posílí jejich schopnost informovaného rozhodování.