Hlavní obsah

Litevci rozhodují o vstupu své země do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

Zhruba čtrnáct procent litevských občanů se v sobotu do odpoledních hodin dostavilo k volebním urnám, kde mají svým hlasem rozhodnout o vstupu své země do Evropské unie. Podle volební komise je tato účast ve srovnání se stejnou hodinou při lednových prezidentských volbách o polovinu nižší. Plebiscit je  dvoudenní a bude pokračovat i v neděli.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

K tomuto číslu je třeba připočítat ještě 200 tisíc Litevců, tedy 7,6 procenta zapsaných voličů, kteří hlasovali na dálku. Poslat svůj hlas měli možnost deset dní, od 29. dubna do 8. května. K zajištění platnosti referenda je třeba, aby se k urnám dostavila nadpoloviční většina.

Prezident Rolandas Paksas předpovídá, že se do referenda zapojí 64 procent voličů. "Věřím, že překročíme bariéru, která nás dělí od bezpečnosti, demokracie a také od lepšího života," řekl prezident poté, co vhodil svůj lístek do urny ve Vilniusu. Oficiální prognózy počítají s účastí těsně nad 50 procent.

Převládají příznivci EU

Podle posledních průzkumů mají v Litvě přívrženci vstupu do EU převahu, pro členství se jich vyslovuje 66 procent. Patří k nim i pětačtyřicetiletý Stasys, který hlasoval ve Vilniusu, stejně jako celá jeho rodina. "Hlasoval jsem pro budoucnost. Jestli ne pro svou, tak určitě pro budoucnost mých dětí a vnuků," řekl agentuře AFP.

Naopak Laurynas Kasciunas, který studuje politické vědy na vilniuské univerzitě a je členem hnutí bojujícím za "nezávislou Litvu", chce své rozhodnutí ponechat na poslední chvíli. "Pokud účast překročí 50 procent, budu hlasovat proti vstupu do EU. Pokud ne, nebudu hlasovat vůbec, aby referendum nebylo platné," řekl a dodal na vysvětlenou, že vstupem do EU Litva ztratí svou svrchovanost. Ve federální super-Evropě nebude hlas jedné země slyšet. "Tím ale nechci říci, že jsem izolacionalista nebo že smýšlím prorusky. Litva ale nepotřebuje Evropskou unii, aby jí zaručila bezpečnost. K tomu stačí NATO. Nakonec Francie a Německo během iráckého konfliktu ukázaly, že jsou blíže Moskvě než Washingtonu," řekl.

Plán B vládě chybí

Vládnoucí koalice v Litvě uvádí, že nemá plán B, pokud by hlasování zkrachovalo. Litva by pak musela čekat na další šanci do roku 2007, kdy má vstupovat Rumunsko a Bulharsko. Ozývají se však i hlasy, že by se v případě nynějšího neúspěchu mohlo referendum na podzim opakovat.

Litva je první ze tří pobaltských zemí, kde se koná referendum o vstupu do EU a čtvrtou z deseti kandidátů, kteří byli pozváni, aby vstoupili do EU v roce 2004. Dosud hlasovala Malta, Slovinsko a Maďarsko, které vstup schválily. Slovensko čeká referendum 16. a 17. května, největšího kandidáta Polsko 7. a 8. června a o týden později se hlasování uskuteční i v České republice. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám